Yrkesvux – yrkesutbildning på gymnasienivå

Yrkesvux är en yrkesinriktad vuxenutbildning som främst riktar sig till dig som helt saknar utbildning från gymnasiet eller har en gymnasieutbildning som behöver kompletteras. Den gymnasiala yrkesutbildningen motsvarar gymnasieskolans yrkesprogram och lärlingsprogram.

Våra yrkesvuxutbildningar

Välj kategori

Välj ort

Frågor?

Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningarna och hur du ansöker.



    Yrkesvux – gymnasial vuxenutbildning som leder till jobb

    Våra yrkesvuxutbildningar är för dig som vill omskola dig till ett nytt yrke eller komplettera din utbildning på gymnasienivå. Om du saknar eller har en ofullständig gymnasieutbildning, eller behöver komplettera den utbildning du har för att få ett jobb är våra yrkesvuxutbildningar perfekt för dig. Yrkesvux är ofta en snabb väg till jobb. På mindre än ett år kan du vara färdigutbildad och på väg ut på arbetsmarknaden. Alla utbildningar sker i samarbete med arbetsgivare som har behov av personal.

    Fristående kurser

    Vi erbjuder fristående kurser för dig som behöver komplettera dina kunskaper och höja din kompetens för att till exempel axla en nya roll på företaget eller vill vidare i karriären. Kontakta oss om du är intresserad så guidar vi dig rätt.

    Om våra yrkesvuxutbildningar

    På Nercia strävar vi efter att säkerställa att de kunskaper och kompetenser som förmedlas till våra yrkesvuxelever öppnar dörrar till konkurrenskraftiga arbetsmöjligheter. Vårt utbildningskoncept är skräddarsytt för den individuella studenten och utgår från deras unika förutsättningar.

    Vi erbjuder en flexibel yrkesvuxutbildning som kombinerar olika lärandemetoder för att passa våra studenters behov. Vårt upplägg omfattar både traditionell klassrumsundervisning, handledning via en digital lärplattform och möjlighet till fjärrundervisning.

    Vår utbildning är praktiskt inriktad och innehåller en balans mellan teoretiska och praktiska moment. Detta ger våra elever möjlighet att inte bara förvärva kunskap, utan också att omsätta den i praktiken och vara väl rustade för den krävande arbetsmarknaden. Hos oss är målet tydligt: att hjälpa dig att bygga en framgångsrik karriär med de färdigheter du behöver för att lyckas.

    Vanliga frågor om våra yrkesvuxutbildningar

    Yrkesvux är yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna. Utbildningarna omfattar yrken där det finns behov av arbetskraft. På mindre än ett år kan du vara färdigutbildad och på väg ut på arbetsmarknaden

    Ansökan till yrkesvuxutbildningar gör man via sin hemkommun i vilken man är folkbokförd.

    Du kan ansöka till yrkesutbildningar på gymnasienivå från och med juli månad det år du fyller 20 år. Du behöver även vara folkbokförd i kommun som anordnar utbildningen. Är du folkbokförd i en annan kommun tar du kontakt med din hemkommun och söker utbildningen via din hemkommun.

    Utbildningen är avgiftsfri, vilket innebär att utbildningen inte kostar något. Däremot måste du själv köpa litteratur och annat studiematerial. Alla utbildningar är studiemedelsberättigade hos CSN .

    Ja, utbildningar berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

    Läs mer om studiemedel på CSN:s webbplats

    För att bli antagen behöver du vara 20 år, bosatt i Sverige och saknar kunskaper som utbildningen syftar att ge samt att du har förutsättningar att klara av utbildningen.

    Komvux är en kommunal vuxenutbildning och riktar sig till dig som saknar utbildning från grund- eller gymnasieskolan. På komvux kan du också läsa en yrkesinriktad utbildning som då kallas Yrkesvux. Yrkesvux är för dig som vill utbilda dig till ett nytt yrke eller höja din kompetens.

    Ja, det gör det och kallas APL – arbetsplatsförlagt lärande. Genom APL får du möjlighet att knyta kontakter med tänkbara arbetsgivare – det är många som blir erbjudna jobb där de genomfört sin APL.

    Nej, det är du inte. Antalet platser kan variera beroende på vilken utbildning det handlar om. Om antalet sökanden som är behöriga är fler än antalet platser görs ett urval baserat på hur långt ifrån arbetsmarknaden den sökande är.