Yrkesvux – Distributionselektriker

Arbetet som distributionselektriker passar dig som tycker om att arbeta utomhus, självständig och med varierande arbetsuppgifter. Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4-20kV, det så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd.

Att arbeta som distributionselektriker är ett fritt och omväxlande jobb men kräver samtidigt stor kunskap och problemlösningsförmåga. Utbildningen är perfekt för dig som snabbt vill ut i yrkeslivet i en bransch med stora möjligheter.

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4–20kV, de så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och jordkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Om utbildningen

Utbildningen sker i samarbete med Åsbro kursgård. Den första halvan av utbildningen (oktober-maj) sker hos oss på Nercia i Örebro för de programgemensamma kurserna. Inriktningskurserna genomförs därefter (maj-november) på Åsbro Kursgård som ligger strax söder om Hallsberg. Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Förkunskaper

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Läs mer om kraven här. Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9.

Om du har läst kurserna via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

  • Matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • Svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat.

Utbildningsinformation

När startar utbildningen?
Utbildningen pågår. Datum för nästa start kommer inom kort.

Utbildningsort
Örebro

Utbildningstid
54 veckor, 1 500 poäng

Pris
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

Kontakt
Susanne Malmström
E-post: susanne.malmstrom@nercia.se
Telefon: 076-000 63 00

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.




    Utbildningen sker på uppdrag av Örebro Kommun
    och delfinansieras av EU-medel.

    Vanliga frågor om utbildningen

    Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

    Den viktade genomsnittslönen för alla yrken inom yrkesområdet är 36 200 kr. För det lägst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mindre än 30 000 kr. För det högst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mer än 43 100 kr. Källa: Arbetsförmedlingen

    Utbildningen är 54 veckor (1 500 poäng). Pågår 30 oktober 2023 – 22 november 2024. Sommaruppehåll vecka 27–28.

    För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå.

    Du måste dessutom:

    • Ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9.
    • Du ska vara folkbokförd i Örebro kommun.

    Om du har läst kurserna via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

    • Matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
    • Svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå

    Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat. Läs mer om kraven här. Är du osäker på om du är behörig, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

    Distributionselektriker kan bland annat söka anställning hos energi- eller entreprenadföretag.

    Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå. På Nercia kan du studera till distributionselektriker via en arbetsmarknadsutbildning eller yrkesvux. Läs mer om vår arbetsmarknadsutbildning här.

    Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

    Studietid: 54 veckor
    Poäng: 1500

    Programinnehåll

    • Belysningsnät
    • Datorteknik 1a
    • Elektromekanik
    • Elinstallationer
    • Elkraftteknik
    • Energiteknik 1
    • Högspänningsnät
    • Kommunikationsnät 1
    • Lågspänningsnät
    • Mekatronik 1
    • Nät- och transformatorstationer
    • Nätunderhållsarbete i stadsnät
    • Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4-24kV
    • Praktisk ellära

    Relaterade utbildningar