Nationell yrkesutbildning – din väg framåt

Nationell yrkesutbildning ger dig chansen att ta nästa steg i karriären eller byta bana helt. Våra utbildningar är skräddarsydda för att matcha arbetsmarknadens behov och ger dig de praktiska och teoretiska kunskaper som efterfrågas av arbetsgivare. Här får du en utbildning med tydlig koppling till arbetslivet, ofta med praktik och nära samarbete med branschen.

Våra NY-utbildningar

Välj kategori

Välj ort

Vad gäller för ansökan och antagning?

För att bli antagen till utbildningen behöver du vara folkbokförd i Sverige och ha fyllt 20 år senast under andra halvåret det år du söker. Om du redan har avslutat ett nationellt gymnasieprogram eller en likvärdig utbildning kan du söka även om du är yngre.

Du behöver också antingen ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik från grundskolan samt minst fem andra ämnen, eller ha motsvarande kunskaper genom annan utbildning, arbetslivserfarenhet eller andra erfarenheter som gör att du kan tillgodogöra dig utbildningen.

Platsbunden utbildning

Våra NY-utbildningar sker på plats. Det ger dig en engagerande och dynamisk lärandemiljö där du kan interagera direkt med lärare och klasskamrater. Du får tillgång till moderna lokaler, utrustning och resurser som stärker din praktiska inlärning. Grupparbeten, diskussioner och nätverkande blir en naturlig del av studierna, vilket kan öppna dörrar till framtida jobbmöjligheter. Dessutom skapar en fysisk studiemiljö tydliga rutiner och en strukturerad vardag, vilket gör det enklare att fokusera och hålla motivationen uppe.

LIA – Lärande i arbete (Praktik)

Under LIA-kurserna utbildas du på arbetsplatsen under handledning av arbetsgivaren. Det innebär att du får vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö och lära nytt ute på arbetsplatsen. Redan under utbildningen får du arbetslivserfarenhet och träning i yrkesrollen. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb direkt efter examen.

Vanliga frågor om våra NY-utbildningar

Nationell yrkesutbildning (NY) är en ny utbildningsform av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna. Under införandet av utbildningsformen sker den som en pilotverksamhet som sträcker sig under 2024-2026. En första ansökningsomgång hölls under våren 2024 och utbildningarna startar hösten 2024.

Nationell yrkesutbildning är en utbildningsform som tillhör det offentliga utbildningsväsendet. Pilotverksamheten pågår mellan 2024-2026 och i dagsläget vet myndigheten inte om detta kommer att bli en permanent del i vårt utbildningsutbud. Det påverkar inte dig som studerar under pilotverksamheten och under din studietid gäller förordningen om nationell yrkesutbildning. Den innebär bland annat att du som studerande har rätt till studiemedel, är försäkrad och kan klaga till myndigheten om du finner brister i din utbildning.

Utbildningarna ska möta arbetslivets behov och komplettera de yrkesutbildningar som redan idag bedrivs på gymnasial nivå. Utbildningarna syftar till att studerande snabbt ska komma i arbete inom bristyrken. De ska ge både en teoretisk förankring inom yrkesområdet och genomföras i samarbete med berört arbetsliv med lärande i arbete (LIA) som en viktig del i utbildningen.

NY-utbildningarna som startar år 2024 är studiemedelsberättigade, omfattar 100-300 poäng, sker i bunden form på plats (det vill säga inte på distans) och utbildningar som är minst 200 poäng leder till examen. Utbildningarna kommer innehålla lärande i arbete (LIA) som är arbetsplatsförlagd praktik. Utbildningarna anordnas av olika utbildningsanordnare (skolor).

Nej, utbildningarna sker i bunden form på plats (det vill säga inte på distans).

Våra utbildningar finns i Gävle, Malmö, Stockholm, Borlänge och Skövde.

På nationell yrkesutbildning måste du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som på en högskoleutbildning. Kolla alltid upp alla eventuella kostnader innan du anmäler dig till en utbildning.

Alla utbildningar berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det gäller även LIA-kurserna (Lärande i arbete) som genomförs ute på en arbetsplats.

LIA står för Lärande i arbete. Under utbildningstiden är du på en arbetsplats där får du praktisera dina nyvunna kunskaper, samtidigt som arbetsgivaren får lära känna dig. Det ger dig stora chanser för att din praktik leder till anställning.

Ja, Utbildningarna som omfattar minst 200 poäng kommer att leda till examen. Utbildningen till Installationselektriker är på 300 poäng.

För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.

Ansökan sker via YH-antagning.se där du behöver registrera och skapa ett konto för att ansöka till vår utbildning installationselektriker.

Du ansvarar för att få dina betyg översatta samt ha kopia på dina originalbetyg. Översättningen ska göras av auktoriserad översättare och betygen ska vara översatta helst till svenska (engelska fungerar). Vi rekommenderar att du får dina betyg bedömda och validerade av UHR.se.