Utbilda dig till Fastighetstekniker – via Yrkesvux i Växjö
Nu har du chansen att utbilda dig till fastighetstekniker genom Yrkesvux i Växjö! Som fastighetstekniker ansvarar du för drift, underhåll och tillsyn av fastigheters tekniska system – som värme, ventilation, el och vatten. Ditt uppdrag är att se till att allt fungerar smidigt, energieffektivt och driftsäkert.
Det här är ett yrke för dig som vill ha ett rörligt och varierat jobb där tekniskt kunnande möter praktiskt arbete. Du arbetar ofta nära både kollegor och hyresgäster, så det är en fördel om du är social, lösningsorienterad och gillar att ge god service.

Programinnehåll
I utbildningen till fastighetstekniker varvas praktiska moment med teoretiska delar.
Vad gör en fastighetstekniker?
Som fastighetstekniker ser du till att fastighetens tekniska system fungerar som de ska – varje dag. Det handlar om allt från värme, ventilation och vatten till el och datorstyrda styrsystem. Du jobbar både med att förebygga problem och att felsöka när något inte fungerar, så att miljön i fastigheten är trygg, energieffektiv och bekväm för alla som vistas där.
Arbetet är varierat och självständigt. Ena dagen kanske du finjusterar inställningar i ett ventilationssystem, nästa dag felsöker du ett fel i elcentralen eller går igenom teknisk utrustning. Du har ofta kontakt med både boende, förvaltare, entreprenörer och tekniker – så det är viktigt att du är serviceinriktad, tydlig i din kommunikation och gillar att lösa problem.
Fastighetstekniker behövs i många typer av byggnader – bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrilokaler. Det är ett yrke för dig som gillar teknik, struktur och att göra skillnad bakom kulisserna.
Förkunskaper
Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande. Om du har tidigare kunskaper i detta ämne men saknar godkänt betyg, görs en bedömning i fall du istället erbjuds att visa dina kunskaper genom ett nivåtest.
Utbildningslängd och studietakt
Utbildningen till Fastighetstekniker är ca 70 veckor. Undervisningen är på heltid och inkluderar både teoretiska och praktiska moment. Undervisningen består av en kombination av föreläsningar, grupparbete och självstudier.