Solcellsmontör

Som solcellsmontör behöver man vara både teoretisk- och praktiskt lagd samt inneha ett tekniskt intresse, ett intresse för eller erfarenhet av miljö, hållbarhet och omställning är meriterande. Solcellspaneler kan monteras på enskilda tak och fasader men även på mark och vid större anläggningar (solcellsparker) och sker till största del utomhus. Solcellsbranschen är under ständig utveckling med nya tekniska lösningar.

Efterfrågan på utbildade solcellsmontörer förväntas öka kraftigt under de kommande åren och vill man jobba med en hållbar framtid och bidra till ett miljövänligare samhälle – är solcellsmontör yrket för dig.

Vem kan gå en yrkesutbildning hos oss?

Om du är arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen kan du söka en yrkesutbildning hos oss på Nercia. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen och föreslå vilken utbildning du vill gå.

Syftet med utbildningen är att deltagaren efter genomförd utbildning självständigt och i arbetslag ska kunna genomföra en korrekt montering av ett solcellssystem med hög nivå på såväl säkerhet och kvalitet. Målet är att utbildningen ska ge deltagaren tillräckligt med kunskap för att bli anställningsbar och generera den arbetskraft som företagen behöver för att tillgodose den ökande efterfrågan som finns hos slutkund.

Vilka förkunskaper krävs?

Följande egenskaper och förutsättningar kommer att beaktas i urvalet av potentiella deltagare:

  • Innehav av god fysik (yrket innebär tunga lyft av t.ex. solpaneler)
  • Tolerans för höga höjder
  • Goda kunskaper i svenska språket avseende förståelse, tal och skrift
  • Möjligheter till att dag och veckopendla
  • Innehav av B-körkort
  • Grundläggande datorkunskaper (för möjlighet till distansutbildning)

Arbetsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen får du möjlighet att praktisera dina nyvunna kunskaper på ett företag i regionen. Förutom att det breddar dina kunskaper ytterligare, ökar det också dina chanser till en anställning.

Studiebesök

Du är välkommen på studiebesök hos oss för att se våra lokaler, träffa utbildare och få möjligheten att ställa frågor om utbildningen. Fyll i intresseformuläret så kontaktar vi dig och ger dig info om nästa datum och tid för studiebesök.

 

Utbildningsinformation

Utbildningstid
7o dagar

Kommande utbildningsstarter

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Västerås

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Örebro

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Trollhättan

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Malmö

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Stockholm

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Gävle

Kommande starter: Löpande

Kontakt: Borås

Pris
Yrkesutbildningarna är kostnadsfria för deltagarna. Utbildningsbidrag erhålls från Arbetsförmedlingen. På vissa orter finns även möjlighet till CSN lån om du inte är arbetssökande.

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.




    Vill du veta mer om utbildningen?

    Klicka på länken för att läsa mer om utbildningen innehåll och programupplägg.

    Vanliga frågor om utbildningen till solcellsmontör

    Programinnehåll

    • Test och kartläggning, 10 dagar
    • Energi och solcellssystem, 5 dagar
    • Ellära och säkerhet, 10 dagar
    • Montage av solceller på tak och mark, 10 dagar
    • Säkerhet och certifieringar, 5 dagar
    • APL (Arbetsplatsförlagd lärande), 30 dagar

    En arbetsmarknadsutbildning är en utbildning till ett yrke, inom branscher som efterfrågar personal. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och i varje utbildning ingår det dessutom praktik hos företag.

    För att få studera en arbetsmarknadsutbildning måste du uppfylla någon av följande krav: Du är minst 25 år, anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen på din ort för mer information.

    Precis som i alla yrken och roller varierar löner, så även för solcellsmontörer. Baserat på en sammanvägning av olika källor är den genomsnittliga månadslönen för en solcellsmontör i Sverige under 2023 är 30 700 kr/månad.

    Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

    Utbildningen är endast 70 dagar, varav 30 dagar av dessa är APL ute på en arbetsplats.

    Hur ser framtiden ut för solcellsmontörer?

    Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete inom detta eftertraktade yrke. På grund av att tekniken samt miljökrav ständigt utvecklas kommer behovet av utbildade solcellsmontörer att öka. I utbildningen samarbetar vi med flera företag som har behov av att anställa. Det är företag som Exeger, Kraftpojkarna med flera. Ta chansen att jobba i en framtidsbransch!

    Relaterade utbildningar