Fastighetsskötare

Som fastighetsskötare ansvarar du både för den inre och yttre skötseln av fastigheten. Utbildningen ger dig förutsättningarna för att bli en kunnig och uppskattad tusenkonstnär.

Att arbeta som fastighetsskötare är ett minst sagt varierande yrke och arbetsuppgifterna varierar mellan olika företag. Vanliga arbetsuppgifter är trappstädning,  sköta om grönytor, klippa gräs, häckar och träd. På vintern är snöröjning och sandning vanliga arbetsuppgifter för en fastighetsskötare. I det här jobbet är det viktigt att trivas med fysiskt utomhusarbete i alla väder. I fastighetsskötarens jobb ingår också att använda maskiner av olika slag och kunna utföra enklare elinstallationer och VVS-arbeten.

Vem kan gå en yrkesutbildning hos oss?

Om du är arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen kan du söka en yrkesutbildning hos oss på Nercia. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen och föreslå vilken utbildning du vill gå.

Vilka förkunskaper krävs?

Följande egenskaper och förutsättningar kommer att beaktas i urvalet av potentiella deltagare: Ett stort intresse för yrket och kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska och matematik.

Arbetsförlagt lärande (APL)

Under utbildningen får du möjlighet att praktisera dina nyvunna kunskaper på ett företag i regionen. Förutom att det breddar dina kunskaper ytterligare, ökar det också dina chanser till en anställning.

Studiebesök

Du är välkommen på studiebesök hos oss för att se våra lokaler, träffa utbildare och få möjligheten att ställa frågor om utbildningen. Fyll i intresseformuläret så kontaktar vi dig och ger dig info om nästa datum och tid för studiebesök.

Utbildningsinformation

Utbildningstid
Utbildningstiden är cirka 1 år

Pris
Yrkesutbildningarna är kostnadsfria för dig som deltagare. Utbildningsbidrag erhålls från Arbetsförmedlingen. På vissa orter finns även möjlighet till CSN lån om du inte är arbetssökande.

Kommande utbildningsstarter

Kommande starter: Löpande

Läs mer om Borlänge

Kommande starter: Löpande

Läs mer om Göteborg

Kommande starter: Löpande

Läs mer om Uppsala

Kommande starter: Löpande

Läs mer om Västerås

Kommande starter: Löpande

Läs mer om Växjö

Kommande start: Löpande

Läs mer om Örebro

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.




    Vill du veta mer om utbildningen?

    Klicka på länken för att läsa mer om utbildningens innehåll och programupplägg.

    Vanliga frågor om utbildningen till Fastighetsskötare

    Programinnehåll

    • Bransch- och yrkesorientering, 5 dagar
    • Test och kartläggning, 10 dagar
    • Service och bemötande, 5 dagar
    • Praktisk ellära, 15 dagar
    • Elkraftsteknik, 15 dagar
    • Fastighetsservice VVS, 15 dagar
    • Fastighetsservice byggnader, 15 dagar
    • Systemuppbyggnad, 15 dagar
    • Värmelära, 15 dagar
    • Fastighetsförvaltning, 15 dagar
    • Fastighetskommunikation, 15 dagar
    • Sanitetsteknik, 15 dagar
    • Luftbehandling, 15 dagar
    • Yttre miljö – Anläggningar, 15 dagar
    • Yttre miljö – Maskiner och verktyg, 10 dagar
    • Växtkunskap – fastighetsskötsel, 10 dagar
    • Arbetsplatsförlagt lärande (APL), 30 dagar

    En arbetsmarknadsutbildning är en utbildning till ett yrke, inom branscher som efterfrågar personal. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och i varje utbildning ingår det dessutom praktik hos företag.

    För att få studera en arbetsmarknadsutbildning måste du uppfylla någon av följande krav: Du är minst 25 år, anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen på din ort för mer information.

    Precis som i alla yrken och roller varierar löner, så även för Fastighetsskötare. Baserat på en sammanvägning av olika källor, bland annat SCB, har en Fastighetsskötare uppskattningsvis en genomsnittlig bruttolön på 28 200 kr.

    Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

    Sammanlagt 220 dagar inklusive Arbetsförlagd praktik (APL).

    Varför ska du utbilda dig på Nercia?

    När du går en yrkesutbildning så kombineras lärarledda lektioner på skolan med att du är ute på praktik på en arbetsplats (APL). Hur stor andel av tiden som är lektioner respektive praktik varierar mellan de olika utbildningarna. Nercia hjälper ger dig förutsättningarna och kunskapen att få en lång och lyckad karriär!

    Hur ansöker jag och vilka förkunskaper krävs?

    Om du är arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen kan du söka en yrkesutbildning hos oss på Nercia. Ta kontakt med arbetsförmedlingen och föreslå vilken utbildning du vill gå.

    För att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen bör du ha kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    Hur ser framtiden ut för Fastighetsskötare?

    Det är stor efterfrågan på utbildade fastighetsskötare, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning. I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling. Genom att validera din kompetens och erfarenhet via FAVAL kan du få ett yrkescertifikat som fastighetsskötare.

    Relaterade utbildningar