Yrkesvux – Elektriker – Olika inriktningar
Nu öppnar vi dörren till framtiden för dig som vill jobba som elektriker. Detta är elektrikerutbildningen med två olika inriktningar – industrielektriker/servicetekniker eller installationselektriker. Fördelen är att du inte behöver bestämma dig för vilken inriktning innan start utan valet kommer efter cirka halva utbildningstiden.
Om utbildningen
De första kurserna läses gemensamt. Därefter väljer du vilken inriktning som du vill gå. Under utbildningen kommer du lära dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar. Du kommer även få fördjupade kunskaper om ellära, elsäkerhet och om de säkerhetskrav som gäller för elinstallationer med mera. Efter avslutad utbildning är du redo att påbörja ditt nya yrkesliv som industrielektriker/servicetekniker eller installationselektriker.
Inriktningar att välja mellan:
Industrielektriker/servicetekniker
Att jobba som servicetekniker betyder att du arbetar med service och reparationer av olika maskiner. Du utför felsökningar, analyser och levererar lösningsförslag till kunden. Med denna Yrkesvux-utbildning kan du arbeta inom industrin på t.ex. en underhållsavdelning, elverkstad eller en instrumentverkstad. Du kan även arbeta på företag som servar och reparerar maskiner och utrustning för exempelvis industrier av olika slag. Service och underhåll av robotar, avancerad processutrustning samt installationer av dessa kan förekomma.
Programinnehåll
- Industriautomation
- Mät och regler-teknik
- Mät och styr-teknik
- Elmotordrivsystem
- Avhjälpande Underhåll
- Robotteknik
- Programmerbara-styrsystem
Installationselektriker
En installationselektriker är den som drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och annan nybyggnation. Men arbetet kan också gälla ombyggnation och renoveringar av befintliga hus. Att montera elcentral och kabelstegar hör till vanliga arbetsuppgifter, och när ett nybygge nästan är klart så är det elektrikern som monterar strömbrytare och vägguttag samt belysning.
Programinnehåll
- Kommunikationsnät
- Elinstallationer
- Larm övervakning och säkerhetssystem
- Belysning
- Fastighetsautomation
- Förnybar energi
Förkunskaper
Förutsättningar för att studera till elektriker: kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.