Yrkesvux – Service- och automationstekniker

En service- och automationstekniker kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket. Yrket kan handla om att installera, programmera, reparera och automatisera stora verkstadsmaskiner och hissar till mindre hushållsmaskiner.

Utbildningen service- och automationstekniker ger en god och bred grund och möjlighet till arbete inom området service- och automationsteknik.

Vad gör en service- och automationstekniker?

En service- och automationstekniker kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket. Yrket kan handla om att installera, programmera, reparera och automatisera stora verkstadsmaskiner och hissar till mindre hushållsmaskiner. Med denna utbildning kan du arbeta inom industrin på t.ex. en underhållsavdelning, elverkstad eller en instrumentverkstad. Du kan även arbeta på företag som servar och reparerar maskiner och utrustning för exempelvis industrier av olika slag. Service och underhåll av robotar, avancerad processutrustning samt installationer av dessa kan förekomma. Arbetet kräver att man har goda kunskaper i de olika utrustningar och system som förekommer i såväl den tillverkande industrin som i processindustrin.

Om utbildningen

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. Det innebär att du förväntas närvara vid undervisningen på skolan. Vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska övningar, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt. Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Förkunskaper

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå.

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Kunskaperna ska motsvara grundskolans årskurs 9.

Om du har läst kurserna via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

  • matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat.

Utbildningsinformation

När startar utbildningen?
Datum kommer inom kort.

Utbildningsort
Örebro

Utbildningstid
56 veckor, 1 500 poäng

Pris
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

Kontakt
Susanne Malmström
E-post: susanne.malmstrom@nercia.se
Telefon: 076-000 63 00

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.




    Utbildningen sker på uppdrag av Örebro Kommun
    och delfinansieras av EU-medel.

    Vanliga frågor om utbildningen

    Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

    Den viktade genomsnittslönen för alla yrken inom yrkesområdet är 45 100 kr. För det lägst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mindre än 32 800 kr. För det högst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mer än 59 800 kr. Källa: Arbetsförmedlingen

    Utbildningen är 54 veckor (1 500 poäng). Pågår 30 oktober 2023 – 8 november 2024. Sommaruppehåll vecka 27–28.

    För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Här kan du läsa vilka dessa krav är.

    Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Kunskaperna ska motsvara grundskolans årskurs 9. Ett godkänt språktest är obligatoriskt för alla sökande som inte har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

    Om du har läst kurserna via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

    • matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
    • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

    Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat.

    Automationstekniker arbetar framförallt inom process- och tillverkningsindustrin, men kan även arbeta med automation inom fastighetsbranschen.

    Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå. På Nercia kan du studera till automationstekniker via en arbetsmarknadsutbildning eller till service-och automationstekniker på yrkesvux. Läs mer om vår arbetsmarknadsutbildning här.

    Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

    Programinnehåll

    • Avhjälpande underhåll 1
    • Datorteknik 1a
    • Elektromekanik
    • Elkraftteknik
    • Elmotorstyrning
    • Energiteknik 1
    • Industriautomation
    • Mekatronik 1
    • Mekatronik 2
    • Mät- och reglerteknik
    • Mät- och styrteknik
    • Praktisk ellära
    • Programmerbara styrsystem
    • Servicekunskap
    • Elmätteknik 1

    Relaterade utbildningar