Utbilda dig till Automationstekniker – via Yrkesvux i Västerås

Nu har du möjlighet att påbörja en spännande utbildning till Automationstekniker genom Yrkesvux i Västerås! Som automationstekniker arbetar du med att installera, programmera, driftsätta och underhålla automatiserade system som styr allt från industrirobotar till ventilationssystem och produktionslinjer.

Ditt jobb är att se till att tekniken fungerar smidigt, effektivt och säkert – ofta genom att arbeta med avancerade styrsystem, sensorer och datorprogram. Du är en viktig länk mellan teknik och funktion i dagens smarta industrier.

Yrket passar dig som är nyfiken på teknik, gillar problemlösning och vill kombinera praktiskt arbete med digitalt tänkande. Eftersom du ibland samarbetar med både kunder och kollegor i olika roller, är det också en fördel om du är kommunikativ och lösningsorienterad.

Programinnehåll

Vi har ett flexibelt studieupplägg med studier i klassrum, handledning via digital lärplattform och fjärrundervisning. Utbildningen består av teoretiska moment som varvar med praktiska moment.

  • Automationsteknik Nivå 1 (AUTM1000X)
  • Automationsteknik Nivå 2 (AUTM2000X)
  • Automationsteknik Nivå 3 (AUTM3000X)
  • Dator- och kommunikationsteknik Nivå 1 (DATR1000X)
  • Ellära Nivå 1 (ELLA1000X)
  • Elmotordrivsystem Nivå 1 (ELMO1000X)
  • Elteknik Nivå 1 (ELTE1000X)
  • Energiteknik Nivå 1 (ENER1000X)
  • Fastighetsautomation Nivå 1 (FASG1000X)
  • Installationsteknik Nivå 1 (INST1000X)
  • Installationsteknik Nivå 2 (INST2000X)
  • Processautomation Nivå 1 (PROC1000X)

Vad gör en automationstekniker?

En automationstekniker arbetar med att installera, programmera, övervaka och underhålla automatiserade system som styr maskiner och tekniska processer. Det kan till exempel handla om produktionslinjer i fabriker, robotar i industrin eller styrsystem för ventilation och energiförbrukning i fastigheter.

Yrket kombinerar praktiskt arbete med avancerad teknik. Du arbetar ofta med styr- och reglerteknik, sensorer, PLC-system (programmerbara styrsystem) och annan utrustning som krävs för att maskiner ska arbeta effektivt och säkert. En viktig del av jobbet är också att felsöka och optimera systemen för att undvika driftstopp och förbättra prestandan.

Automationstekniker finns i många branscher, bland annat industri, energi, fastighet, livsmedel och läkemedel – kort sagt, överallt där smarta och automatiserade lösningar behövs.

Förkunskaper

Förkunskaper som krävs för att ha förutsättningar att klara denna utbildning är:

  • Svenska som andraspråk grund 700p
  • Matematik grund 600p
  • Engelska grund 600p
  • Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen 100p
  • Grundläggande kurs i naturorienterande ämnen 100p

Fjärrundervisning

Undervisning sker enligt fastställt schema men platsen kan skilja sig åt, antingen sitter man gemensamt i klassrummet eller deltar i lektionen digitalt via dator samma tid.

Utbildningsinformation

Kommande utbildningsstarter
18 augusti 2025

Utbildningsort
Västerås

Utbildningstid
100% studietakt, 70 veckor

Pris
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vanliga frågor om utbildningen

Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

Lönen för en automationstekniker kan variera beroende på erfarenhet, utbildning, bransch och var i landet man arbetar. Generellt ligger månadslönen för en automationstekniker i Sverige mellan 34 000 och 49 000 kronor, med ett genomsnitt på omkring 43 000–45 000 kronor.

I större städer och inom vissa industrier – exempelvis tillverkningsindustrin eller processindustrin – kan lönerna vara högre. Även specialistkompetens inom programmering, styrsystem eller robotik kan påverka lönen positivt.

För dig som är ny i yrket börjar lönen ofta något lägre, men det finns goda möjligheter till löneutveckling i takt med att du bygger erfarenhet och kunskap.

Automationsteknik är ett framtidsyrke med hög efterfrågan, vilket också kan bidra till stabila och konkurrenskraftiga löner över tid.

Ca. 70 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.

Förutsättningar för att studera till automationsstekniker: Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.

Som automationstekniker har du många möjligheter på arbetsmarknaden – yrket behövs i flera olika branscher där automatiserade system används. Du kan bli anställd inom:

Industri och tillverkning
Många automationstekniker arbetar inom industrin, där du ansvarar för att underhålla, optimera och programmera automatiserade produktionslinjer och robotar. Det kan vara inom fordonsindustrin, livsmedel, läkemedel eller metall.

Processindustri
Här handlar det om att styra och övervaka processer som sker i till exempel pappersbruk, kemisk industri, vatten- och avloppsrening eller energiproduktion.

Fastighet och byggnadssystem
Vissa automationstekniker jobbar med styr- och reglerteknik i fastigheter – t.ex. ventilation, värmesystem och larm.

Teknikkonsult- och serviceföretag
Du kan även arbeta som konsult eller servicetekniker, där du är ute hos kunder och hjälper till med installation, felsökning och underhåll av automatiserade system.

Företag inom energi, IT eller transport
Även dessa branscher efterfrågar automationsteknik – exempelvis i eldistribution, smarta nät eller logistiksystem.

APL (arbetsplatsförlagd lärande) är en del av utbildningen för de som studerar. Oftast är APL minst 15% av tiden.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

Relaterade utbildningar