Yrkesutbildningar inom elteknik som leder till jobb

Nu har du chansen att utbilda dig till ett framtidsyrke inom elteknik. Hos oss kan du läsa till automationselektriker, industrielektriker, installationselektriker eller larm- och säkerhetstekniker. Gemensamt för dessa yrken är att det är ett fritt, roligt och varierande yrke. Efter avslutad utbildning har du mycket goda chanser till jobb.

Våra utbildningar inom elteknik leder till jobb

Yrkesutbildningar inom elteknik som leder till jobb

Nu har du chansen att utbilda dig till ett framtidsyrke inom elteknik. Hos oss kan du läsa till automationselektriker, industrielektriker, installationselektriker eller larm- och säkerhetstekniker. Gemensamt för dessa yrken är att det är ett fritt, roligt och varierande yrke. Efter avslutad utbildning har du mycket goda chanser till jobb.

Fyra vägar till ett framtidsyrke inom elbranschen

Valet är ditt. Vill du jobba som automationselektriker, industrielektriker, installationselektriker eller larm- och säkerhetstekniker? Här kan du läsa mer om våra olika inriktningar.

Vanliga frågor om våra utbildningar inom elteknik

Vi utbildar automationselektriker, installationselektriker, industrielektriker och larm- och säkerhetstekniker på följande orter:

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Västerås
  • Kalmar
  • Norrköping
  • Malmö
  • Nässjö
  • Trollhättan
  • Västervik

Arbetsmarknadsutbildningar är avgiftsfria.

För att få studera en arbetsmarknadsutbildning måste du uppfylla någon av följande krav: Du är minst 25 år, anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att arbeta. Kontakta Arbetsförmedlingen på din ort för mer information.

Nercia anordnar regelbundet informationsträffar där vi informerar om våra arbetsmarknadsutbildningar. Vi svarar gärna på dina frågor. Kontakta oss så berättar vi mer.

För att läsa en arbetsmarknadsutbildning krävs att du har studier i matematik- och svenska motsvarande nioårig grundskola (SFI, C-nivå). För vissa utbildningar krävs även matematik och engelska på gymnasienivå. Besök någon av våra informationsträffar så berättar vi mer.

Automationselektriker installerar, programmerar och underhåller automatiserade system. Arbetet innebär också att utveckla nya tekniska lösningar för automatisk styrning. Automationstekniker befinner sig oftast på en arbetsplats inom process- och tillverkningsindustrin där automatiserade produktionslösningar blir allt vanligare. En del av arbetet handlar om att göra felsökningar med hjälp av mätinstrument och testprogram.

Industrielektrikern arbetar med att åtgärda elektriska och elektroniska fel på maskinerna i en industri. Industriell tillverkning är ofta automatiserad. Om det uppstår ett fel i anläggningen måste elektrikern snabbt rätta till detta för att undvika produktionsstörningar.

Som installationselektriker genomför du elinstallationer, medan en serviceelektriker i större utsträckning arbetar med felsökning, reparation och mindre installationer. Arbetet sker oftast självständigt i varierande miljöer på företag, offentlig verksamhet, industrier, byggen eller hemma hos privatkunder.

Larm- och säkerhetstekniker arbetar ofta i ett elteknikföretag och gör installationer av olika slag. Det kan handla om att installera, programmera och driftsätta säkerhetssystem. Det kan vara brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem. I jobbet ingår ofta att utbilda användarna av systemen.

I slutet av utbildningen får du möjlighet att praktisera dina nya kunskaper hos ett företag i din region. Praktiken breddar dina kunskaper och dina chanser till en anställning. I vår senaste mätning hade över 80% av de som deltagit i Nercias arbetsmarknadsutbildningar fått en anställning inom 90 dagar efter avslutad utbildning.

Hur ser framtiden ut inom elbranschen?

Elbranschen är ett framtidsyrke med potential för innovation och kreativitet. Möjligheterna är oändliga och här finns utrymme för kompetens inom allt från elnät till förnyelsebar energi. Arbetsmarknaden blomstrar och här finns det god chans att vara med och bidra – på riktigt.

Hur ansöker jag och vilka förkunskaper krävs?

Om du är arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen kan du söka en yrkesutbildning hos oss på Nercia. Ta kontakt med arbetsförmedlingen och föreslå vilken utbildning du vill gå.

Följande egenskaper och förutsättningar kommer att beaktas i urvalet av deltagare: Ett stort intresse för yrket och kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska och matematik.

APL – arbetsplatsförlagt lärande 

I slutet av utbildningen får du möjlighet att praktisera dina nyvunna kunskaper på ett elföretag. Förutom att det breddar dina kunskaper ytterligare, ökar det också dina chanser till en anställning. I vår senaste mätning hade 80% av våra deltagare erhållit anställning inom 90 dagar efter avslutad utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.