Ovärderlig hjälp vid rekrytering

De flesta företagsledare vet hur svårt det kan vara att rekrytera med rätt tajming och med rätt medarbetare. Och hur svårt det kan vara att parera tillfälliga upp- och nedgångar i konjunkturen. Fredrik Ek, produktionschef på Alfapac i Åsbro, hittade lösningen för drygt tre år sedan.

– Vi använder Nercia för nyrekryteringar, längre bemanningsuppdrag och vid tillfälliga toppar, det har fungerat väldigt smidigt.

marknadsekonom

Vi använder Nercia för nyrekryteringar, längre bemanningsuppdrag och vid tillfälliga toppar, det har fungerat väldigt smidigt säger Fredrik Ek, produktionschef på Alfapac i Åsbro.

Fredrik säger Nercia, men egentligen menar han Oskar Trulsson som är rekryteringskonsult åt Alfapac. Just den här dagen är Oskar på plats för att prata med Andrea Axelsson, inhyrd från Nercia, som sedan några månader jobbar i produktionen på Alfapac.

– Jag är här cirka en gång i veckan för att stämma av med våra medarbetare samt Fredrik och arbetsledarna på Alfapac, säger Oskar.

En stund senare, utom hörhåll, säger Fredrik och nickar åt Oskars håll.

– Oskar är ovärderlig för oss. Jag kan ha problem med bemanningen och säga till Oskar: det här måste lösas inom tre dagar. Och Oskar fixar det.

Alfapac är ett klassiskt familjeföretag i Åsbro i södra Närke. I slutet av 60-talet bodde här en framsynt bonde som sålde sina kor och började med tillverkning av plast i ladugården. Tio år senare köpte Gunnar Olsson, den nuvarande ägaren, verksamheten och i dag är Alfapac en av de ledande tillverkarna av plastemballage i Sverige. I den cirka 5 500 kvadratmeter stora anläggningen jobbar 90 personer och omsättningen landar på omkring 200 miljoner kronor.

Mer återvinning

Och Alfapac växer lite varje år, trots miljödebatten om plast som inte alltid är så nyanserad, enligt Fredrik Ek.

– Det behövs fler och bättre system för återvinning av plast, det är sant. Jag vill inte heller se plastskräp på stränderna. Men samtidigt är plast i många fall ett överlägset emballage, eftersom trä och kartong är så mycket tyngre och orsakar högre transportkostnader.

En effekt av debatten är ändå att allt fler kunder efterfrågar produkter tillverkade med återvunnen plast som råvara. Det är också något som Alfapac försöker leva upp till.

– Med det är med plast som med papper. Finare kvaliteter av plast kräver jungfrulig råvara, medan andra produkter kan tillverkas med 100 procent återvunnen plast.

Hollywood-snö

För Alfapac innebar utvecklandet av ensilagesäcken är stort lyft på 80-talet, men dagens ensilagebollar på fälten skyddas av sträckfilm som inte tillverkas i Åsbro. Det gör däremot 100-tals andra plastprodukter, allt från volymprodukter som pallhuvar och täckfolie på rulle till säckar och påsar i olika storlekar samt avancerade plastfilmer med olika egenskaper för läkemedelsindustrin.

– Enkelt uttryckt kan man säga att hälften av produkterna går direkt till kund, andra hälften förädlas av andra till färdig produkt, säger Fredrik Ek.

En del av plasten går till och med till Hollywood. Så gott som all snö i filmerna därifrån – allt från romantiska snöflingor till vass snöstorm – kommer från flisad och färgad plast från Alfapac.

– Haha, och samma sak med aska i katastroffilmer, skrattar Fredrik.

Viktig partner

På senare år har Nercia blivit en allt viktigare samarbetspartner. Ett antal utbildningar genom åren har vässat organisationen, men framför allt i samband med flytten av verksamheten i dalsländska Billingsfors till Åsbro för drygt tre år sedan.

– Då behövde vi anpassa produktionen och lyfta in fler medarbetare. Det var ett lyckat drag att överlåta den löpande rekryteringsprocessen till Nercia, det har varit så gott som problemfritt.

Det betyder att Nercia på kort varsel dels hjälper Alfapac vid tillfälliga arbetstoppar, dels rekryterar och anställer den personal som behövs över längre tid.

– Om företaget och personen i fråga är nöjda, om så brukar det vara, så tar vi över anställningen efter ett halvår, säger Fredrik Ek.

Marcus Hurtig har gått just den vägen, från bemanning via Nercia till fast anställd som extruderare på Alfapac.

– Jag började här i november 2017 och i maj fick jag tillsvidareanställning på Alfapac. Jag trivs här och det är kul med ett fast jobb.

Kort om Nercia Bemanning

Vi hjälper dig med kortare eller längre bemanningsuppdrag och träffsäkra rekryteringar Vår inriktning är kvalificerade arbetare och tjänstemän.

Värdegrundstyrd rekrytering: En felrekrytering är kostsam därför lägger vi stor vikt vid kandidatens personliga egenskaper vilket ökar chansen till en rekrytering som fungerar över tid.

Kompetenstillsättning i kombination med utbildning: Det som skiljer oss från andra är att vi erbjuder utbildning i samband med bemanning eller rekryteringar.

Läs mer om våra tjänster här!
marknadsekonom

Marcus Hurtig har gått vägen från bemanning via Nercia till fast anställd som extruderare på Alfapac.  Jag trivs här och det är kul med ett fast jobb säger Marcus.

marknadsekonom

En del av plasten går till och med till Hollywood. Så gott som all snö i filmerna därifrån – allt från romantiska snöflingor till vass snöstorm – kommer från flisad och färgad plast från Alfapac.