Nu har vi öppnat i Stockholm!

Utbildning till fastighetsskötare eller fastighetsvärd

Femton blivande fastighetsskötare och fastighetsvärdar jobbar koncentrerat med sina uppgifter som de snart ska redovisa. Mikael Sund, platschef och utbildningsansvarig på Nercia i Stockholm, ser nöjt på. – De flesta här har aldrig haft ett jobb. Nu kan de se fram emot att bli handplockade, innan utbildningen är färdig.

Den första kullen på den ettåriga utbildningen är till drygt två tredjedelar nysvenskar med ingen eller liten erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Efter utbildningen kommer de att vara hett eftertraktade hos bostads- och fastighetsbolagen säger Mikael Sund, platschef och utbildningsansvarig på Nercia i Stockholm.

I februari stod det klart att Nercia fått Arbetsförmedlingens uppdrag att sköta utbildningen av blivande fastighetsskötare och fastighetsvärdar i Stockholm, Göteborg och Örebro. Stockholm är en helt ny utbildningsort för Nercia, men redan i mars var Mikael Sund anställd och i maj var en lämplig lokal ordnad, cirka 600 kvadratmeter i Hägersten söder om Stockholm.

Mikael Sunds CV är långt och spänner över många branscher – allt från egen företagare inom måleri- och byggbranschen till konstruktion och tekniskt ansvar för såväl värmeverk och toppmoderna hotell – men de sista åren har han ägnat sig åt att starta skolor.
– Ja, faktiskt. De senaste sex åren har jag dragit igång flera skolor, bland annat för fastighetsskötsel och fastighetsteknik, för både Movant, Yrkesakademin och Yrkeshögskolan. När jag fick frågan att dra igång Nercias nya utbildningar i Stockholm, kunde jag inte tacka nej. Det här är så inspirerande!

90 om året

I början av juni startade den första kullen elever på den ettåriga utbildningen, men målet är att på sikt anställa fler utbildare och kunna erbjuda plats för cirka 90 elever om året.
– Behovet av fastighetsskötare och fastighetsvärdar är omättligt. De närmaste tio åren behöver branschen nyanställa drygt 10 000. Våra elever är så gott som garanterade arbete.
Det är heller inte så enkelt som att ersätta de äldre fastighetsskötarna med en yngre generation. I dag, och i framtiden, är kraven delvis annorlunda.
– Nu krävs det digital vana, att klara av vissa saker i appar på sin telefon eller i läsplattan. Sättet att tänka och kommunicera är också mycket viktigare nu än tidigare, säger Mikael Sund.

Kommunikation

Därför har han i det närmaste handplockat den första kullen blivande fastighetsskötare och värdar. Där har han lagt stor vikt vid förmågan att just kommunicera, oavsett hur.
– Att kunna kommunicera – med tal, kroppsspråk eller annat – är det viktigaste. Matematik, svenska och det fackkunskaper kommer av sig själv senare.
Han lägger även stor vikt vid att eleverna lär sig prata inför gruppen och skaffa sig en vana att hämta daglig information om vad som händer i stadsdelen, Sverige och världen.
– Naturligtvis ligger ändå tyngdpunkten på teori och viss praktik som är nödvändig för jobbet, tillägger Mikael.
Den första kullen på den ettåriga utbildningen är till drygt två tredjedelar nysvenskar med ingen eller liten erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Efter utbildningen kommer de att vara hett eftertraktade hos bostads- och fastighetsbolagen.
– Deras breda kulturella och språkliga kunskaper gör dem extra intressanta på arbetsmarknaden.

Utbilda dig till fastighetsskötare eller fastighetsvärd

Innehåll: Den ettåriga utbildningen är till stora delar likadan för fastighetsskötare och fastighetsvärdar, tio av 13 kurser är gemensamma. Skillnaden är att blivande fastighetsskötare specialiserar sig på yttre miljö (anläggningar, maskiner och verktyg) och växtkunskap, när fastighetsvärdarna ges kunskap om ekonomi och juridik.

Omfattning: ca. 1 år.

Plats: Stockholm, Göteborg och Örebro

Anmäl ditt intresse här!

Fyll i formuläret så skickar vi mer information om utbildningen




    Våra elever är så gott som garanterade arbete säger Mikael Sund, platschef och utbildningsansvarig på Nercia i Stockholm här tillsammans med Ahmad Abohayla, en av de 15 första eleverna som börjat utbildningen.