Nercia förverkligade Mikes önskelista

För verkstadsföretaget Gnutti Carlo är kontinuerlig utbildning av medarbetarna det nödvändiga smörjmedlet för fortsatt tillväxt och lönsamhet. Men vad gör man om det inte finns exakt den utbildning som behövs?

– Jag gjorde en önskelista, 14 dagars utbildning för underhållstekniker utspritt över ett halvår, och skickade till Nercia, säger Mike Borger, fabrikschef på Gnutti Carlo i Kungsör.

marknadsekonom

När det gäller underhåll så har vi problem att rekrytera färdigutbildade tekniker, därför kände jag att vi behöver ha en ”egen” utbildning för underhållstekniker. Vi har ett tiotal personer på underhåll och dom otroligt viktiga för oss säger Mike Borger.

Önskelistan landade på Mattias Södermans bord i början av sommaren. Han är Gnutti Carlos kontaktperson på Nercia. Resultatet blev en kursplan som är i det närmaste identisk med Mike Borgers önskelista och med kursstart i november.

– Det var snabbt genomfört, men jag är inte överraskad. Vi är lite bortskämda med att Mattias och Nercia är lätta att samarbeta med och kommer till skott fort, säger Mike Borger.

Gnutti Carlo är ett familjeägt företag med säte i italienska Brescia och med verksamhet i Kanada, USA, England, Indien och Kina. Samt även i Sverige sedan 2007 då de köpte Finnveden Powertrain i Kungsör.

Miljardomsättning

I dag har den svenska verksamheten runt 600 anställda – cirka 300 i Kungsör, lika många i Alvesta samt en handfull på FoU-avdelningen i Göteborg – och omsätter drygt en miljard kronor. I Kungsör är verksamheten specialiserad på tillverkning av delar till dieselmotorer till den tunga fordonsindustrin, bland annat ventilmekanism till tunga dieselmotorer.

– Det är just nu högt tryck inom fordonsindustrin och det gäller även oss säger Mike Borger.

Men det betyder inte att fabriken och produktionen är ett självspelande piano. Tillverkningen sker större delen av veckan och i sommar hanns det med kortare produktionsstopp för underhåll under semestermånaden juli. Det betyder att den högt automatiserade tillverkningen kräver ett högkvalitativt löpande underhåll, vilket i sin tur kräver att underhållsteknikerna har rätt kompetens.

”Otroligt viktiga”

– Vi kommer i höst att påbörja en intern Academy för alla medarbetarna, allas kompetens är viktigt i vår resa framåt. När det gäller underhåll så har vi problem att rekrytera färdigutbildade tekniker, därför kände jag att vi behöver ha en ”egen” utbildning för underhållstekniker. Vi har ett tiotal personer på underhåll och dom otroligt viktiga för oss.

De senaste fem åren har Gnutti Carlo mer målmedvetet än tidigare satsat på utbildning av sin personal. Så länge har man också samarbetet med Nercia och en rad olika utbildningar har genomförts, allt från el- och ledarskapsutbildningar till första hjälpen-kurser.

– Skälen är flera. Vår produktion och maskinerna utvecklas hela tiden, då måste våra medarbetares kompetens hänga med. Samtidigt är det en energiboost för många att komma till Nercia i Örebro och förkovra sig, säger Mike Borger.

Den nu aktuella utbildningen för underhållstekniker är det Mike Borger själv som skapat.

Helnöjd

– Jag satte på pränt vad vi behöver. Därefter kollade jag vad olika utbildningsföretag erbjuder och plockade in det bästa för just oss. Sedan satte jag samman allt och skickade till Nercia, skrattar Mike.

I oktober sätter utbildningen igång och Mike är helnöjd.

– Utbildning behövs, men inte för ofta och inte för sällan. Två dagar i månaden blir perfekt för våra underhållstekniker.

Lika nöjd är Andreas Magnusson Malm, ny underhållschef sedan årsskiftet.

– Det blir riktigt bra. Jag har själv gått deras ledarskapsutbildning och det var mycket nyttigt i min nya roll.

Ladda ner produktblad

Underhållstekniker

Fakta Underhållstekniker

Innehåll:

  • Grundläggande begrepp och terminologi
  • Förebyggande underhåll och inspektionsteknik
  • Elteknik för mekaniker, PLC och automation (basic) samt komponentkännedom
  • Tribologi, smörjning, rullager, kullager, kulskruvar, linjärstyrningar och maskinspindlar
  • Pneumatik och hydraulik
  • Ritningsläsning och mätteknik
  • Reservdelsinventering, ABC-klassificering
  • Logisk felsökning, RCA

Målgrupp: Tekniker, ingenjörer, mekaniker och elektriker

Omfattning: 14 dagar.

Plats: Nercias utbildningslokaler i Örebro.

Läs mer om utbildningen här!
marknadsekonom

Andreas Magnusson Malm, ny underhållschef på Gnutti Carlo sedan årsskiftet är nöjd med innehållet i utbildningen. – Det blir riktigt bra. Jag har själv gått deras ledarskapsutbildning och det var mycket nyttigt i min nya roll.