Enji fick en nystart och lotsar andra till nytt jobb
Alla kan välja var de ska lägga sitt fokus och sin energi. Enji Al-Shadeedi upplevde, innan flykten till Sverige, sin far och bror dö i krigets Irak inom loppet av tre dagar. Men fokus ligger här och nu: att hjälpa andra till en nystart i arbetslivet.
– Jag kan inte ha ett bättre jobb, säger Enji som numera är utbildningschef på Nercia i Katrineholm.
Enji fick jobb på Nercia 2011 som lärare i elektronik och digital teknik. Två år senare vikarierade hon som utbildningschef och året efter blev det permanent för en verksamhet som nu växt till cirka 85 deltagare och nio lärare.
Hon är en stolt kvinna och mycket av stoltheten är att hon kommer från en välutbildad familj – pappa Basim hade en doktorsexamen i elektronik och mamma Maysoon en magisterexamen i matematik – och att det aldrig var någon tvekan om att hon också skulle studera.
– Men det var inte många kvinnor i Irak som studerade till elektronikingenjör som jag, skrattar hon.
Enji gjorde snabbt karriär och blev snart chef över ett 60-tal fältingenjörer i ett privatägt företag som jobbade mycket med ABB. Där träffade hon för övrigt Maher, sin blivande man. Men Irakkriget 2003 förändrade allt för Enji och hennes familj. Pappan och en bror dödades, resten av familjen flydde till Turkiet där de befann sig en tid innan de splittrades igen. Maher kom till Sverige och Enji följde efter, mamman och hennes två bröder kom till USA och hamnade i Chicago.
– Maher och jag valde mellan Luleå eller Katrineholm, jag tror vi valde rätt, säger Enji.
Svårt i början
Ja, det blev rätt, men inte utan förvecklingar. SFI, gymnasiegrund och validering av den irakiska universitetsutbildningen varvades med födslarna av Ali och Sarah 2009 och 2010.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få ett jobb som passade mig. Jag försökte använda mina gamla kontakter på ABB och Ericsson, men min svenska var nog för dålig då.
Maher kompletterade sin utbildning och läste till industrielektriker på Nercia. Det gick bra, nästan för bra. På Nercia misstänkte de att han fuskade med uppgifterna och Maher försvarade sig:
– Nej, jag fuskar inte, men min fru hjälper mig.
Nercias svar kom snabbt: ta hit henne så vi får träffa henne! Det var 2011 och Enji fick jobb på Nercia som lärare i elektronik och digital teknik. Två år senare vikarierade hon som utbildningschef och året efter blev det permanent för en verksamhet som nu växt till cirka 85 deltagare och nio lärare.
– En del av våra lärare är före detta elever, vi behåller de absolut bästa, skrattar Enji.
Svårplanerat
Utbildningen borde vara en planerares värsta mardröm. Här erbjuds 13 olika yrkesutbildningar med inriktning mot el och elektronik, som i sin tur kräver kunskaper i 78 olika ämnen. Dessutom har varje elev en helt individuell studieplan som utgår från hens förkunskaper och behov. Men bevisligen går det. Sedan Nercia startade i Katrineholm 2010 har 76 procent av eleverna fått fast jobb.
– Sedan 1 januari 2017 är siffrorna ännu bättre, då har 96 av 100 elever fått fasta, riktiga jobb, säger Enji stolt.
En viktig förklaring är att Enji jobbat hårt för att skaffa bra praktikplatser på företag i hela Mellansverige. Nu är det nästan tvärtom, att företagen ber att få praktikanter från Nercia. Enji har anledning att vara stolt och mest stolt just nu är hon över den nya utbildningen för hisstekniker.
– Det var Hissförbundet som hörde av sig till oss. De hade hört talas om vår utbildning i Katrineholm och ville att vi skulle starta en ny utbildning för hisstekniker.
Jobbgaranti
I februari 2017 var utbildningen verklighet och de 32 utbildningsplatserna fyllda. Inte nog med det, när eleverna är klara våren 2019 är de garanterade jobb.
– Varje utbildningsplats har en jobbgaranti på ett företag i hissbranschen, det är jag mycket nöjd med.
Enji blickar ut över Nercias lokaler från sitt lilla och något belamrade arbetsrum. I det stora kontorslandskapet studeras det tyst och målmedvetet. I de många små sidorummen sker det laborationer och övas det på installationer. I ytterligare ett rum pågår det ett skriftligt prov.
– Varje tisdag och torsdag har vi prov på förmiddagarna.
Hon som för några år sedan inte trodde hon skulle få ett jobb som matchade hennes utbildning, ser nu till att hjälpa andra att starta om sina yrkesliv. Hon har lyckats så bra med det, att hon har fått ett flertal jobberbjudanden.
– Men jag är inte intresserad. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb än det här.
Yrkesutbildningar inom el och teknik
Utbildningsstart: Intag sker varje måndag. Vi har informationsträffar varje vecka på alla våra utbildningsorter.
Utbildningsorter: Borlänge, Göteborg, Kalmar, Katrineholm, Nässjö, Trollhättan, Västervik och Örebro.
Omfattning: Våra yrkesutbildningar är ett individuellt anpassade. Hur lång tid det tar beror på dina förkunskaper. Normal utbildningstid är 30-75 veckor.
Praktik: En viktig del i utbildningen är att få praktisera sina nyvunna kunskaper på ett företag. Förutom att det breddar dina kunskaper ytterligare, ökar det också dina chanser till en anställning.
För några år sedan trodde inte Enji att hon skulle få ett jobb som matchade hennes utbildning. Nu hjälper hon andra att starta om sina yrkesliv.
Tre röster om Enji
”Enji är toppen! Hon är rak, tydlig, kunnig och är bra på att lyssna.”
Jesper Pettersson, f.d. elev och numera lärare i industrielektrikerämnen och larminstallation.
”Enji är bra och snäll. Hon är duktig på att hjälpa oss när vi behöver det, inte bara några utan alla. Jag trivs väldigt bra här på Nercia, det är en mycket bra studiemiljö.”
George Zahki, Norrköping, som läser till industrielektriker.
”Enji är en mjuk och behaglig person som det är väldigt lätt att samarbeta med. Hon ställer även upp även i andra sammanhang, bland annat i Miriam-projektet, som ska inspirera nyanlända kvinnor. Där är hon är en perfekt förebild!”
Ewa Karlsson, arbetsförmedlingen, Katrineholm