Yrkesvux – Distributionselektriker Påbyggnad

Är du utbildad elektriker? Då har du nu en en unik möjlighet att läsa en påbyggnadsutbildning för att bli distributionselektriker. Under utbildningstiden är du garanterad en tidsbegränsad anställning hos det lärlingsförteag där du genomför din APL med avtalsenlig lön.

En Distributionselektriker arbetar med lokalnät, låg- och högspänning 0,4-20kV, det så kallade distributions-näten i städer och på landsbygd. Arbetet är fritt och omväxlande men kräver samtidigt stor kunskap och problemlösningsförmåga. Flera av energibolagen i Skaraborg står bakom utbildningen och därför finns det stora möjligheter att du kan genomföra din APL i din hemkommun. Utbildningstiden är cirka 6 månader.

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4–20kV, de så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och jordkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Förkunskaper

För att få gå utbildningen måste du ha förkunskapskrav motsvarande gymnasial elektrikerutbildning alternativt mångårig yrkeserfarenhet från eltekniskt området.

Utbildningsinformation

När startar utbildningen?
Ej satt

Utbildningsort
Skövde

Utbildningstid
21-26 veckor, 800 poäng

Pris
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

Kontakt
Roger Strandh
E-post: roger.strandh@nercia.se
Telefon: 076-000 63 22

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.





    Vanliga frågor om utbildningen

    Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

    Den viktade genomsnittslönen för alla yrken inom yrkesområdet är 36 200 kr. För det lägst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mindre än 30 000 kr. För det högst betalda yrket inom yrkesområdet tjänar 10% av de anställda mer än 43 100 kr. Källa: Arbetsförmedlingen

    Utbildningslängd 21-26 veckor. Utbildningstiden är då cirka 6 månader.

    För att få gå utbildningen måste du uppfylla förkunskapskravet motsvarande gymnasial elektrikerutbildning alternativt mångårig yrkeserfarenhet från eltekniskt området.

    Distributionselektriker kan bland annat söka anställning hos energi- eller entreprenadföretag.

    Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.

    Programinnehåll

    Orienteringskurs – 200p

    • Lågspänningsnät – 100p
    • Belysningsnät – 100p
    • Högspänningsnät – 100p
    • Nätunderhållsarbete i stadsnät – 100p
    • Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4–24 kV -100p
    • Nät- och transformatorstationer – 100p

    Om du är folkbokförd i en kommun utanför Skaraborg måste du skicka en kopia av ansökan tillsammans med kopior på dina betyg till din hemkommun, senast sista ansökningsdag. Din hemkommun beslutar om de finansierar studieplatsen och därefter behandlas din ansökan av oss. Vi måste ha hemkommunens beslut senast en vecka efter sista ansökningsdag.

    Relaterade utbildningar