Så utbildar du dig till installationselektriker

27 augusti, 2024

Vill du bli installationselektriker men känner dig förvirrad över vilken utbildningsväg som är rätt för dig? Du är inte ensam! Med så mycket information på nätet kan det vara svårt att få en tydlig överblick. Men oroa dig inte – vi har koll på läget och hjälper dig att navigera genom djungeln av alternativ.

Att välja rätt utbildningsväg kan kännas som en liten labyrint, eller hur? Men vi är här för att guida dig genom de tre bästa alternativen för att bli installationselektriker:

  1. Genom en arbetsmarknadsutbildning
  2. Genom yrkesvux (komvux)
  3. Genom en nationell yrkesutbildning

Vilken av dessa passar dig bäst? Bra fråga! Vi kommer att dyka ner i varje alternativ så att du kan hitta det som passar just dig.

Arbetsmarknadsutbildning till installationselektriker

Om du är inskriven hos Arbetsförmedlingen du kan du ansöka om att gå en arbetsmarknadsutbildning till installationselektriker. Ja, vi vet – namnet är kanske inte det mest lockande, men låt dig inte avskräckas.

Här är dom goda nyheterna: denna utbildning är helt gratis för dig och du kan även få ekonomiskt stöd via Försäkringskassan. Den lilla haken? Arbetsförmedlingen måste godkänna din ansökan, och det finns vissa krav och förutsättningar att tänka på.

I regel vill Arbetsförmedlingen att du är 25 år eller äldre och har haft svårt att hitta ett jobb. Men vi har sett undantag för yngre deltagare också, så det kan vara värt att kolla.

Om det känns aktuellt för dig rekommenderar vi att du kontaktar Arbetsförmedlingen och frågar direkt. De brukar vara lättillgängliga, och du kan snabbt få bra hjälp via deras chattfunktion på hemsidan.

Blir du ”berättigad” (ja, ännu ett roligt begrepp) att gå en arbetsmarknadsutbildning till installationselektriker kan det hända att Nercia (dvs. vi) blir din utbildningsleverantör. Arbetsförmedlingen bestämmer om du får gå utbildningen eller inte, men det är vi som sköter själva undervisningen – åtminstone på vissa orter.

Tycker du att detta låter lite krångligt? Ja, vi håller med. Och ändå har vi försökt göra det så enkelt som möjligt.

Att bli installationselektriker via en arbetsmarknadsutbildning är alltså ditt första alternativ.

Yrkesvux (komvux) till installationselektriker

Om den första vägen inte var aktuell för dig – kanske för att du inte är inskriven hos Arbetsförmedlingen, eller för att du inte är under 25 – då kan detta alternativ vara mer intressant.

Så lyssna noga (eller ja, läs noga).

Har du godkända betyg från grundskolan? Bra! Då kan du nämligen omskola dig till installationselektriker via Yrkesvux.

Trots att vi redan har plöjt igenom en hel begreppsdjungel, är vi tydligen inte klara än.

Yrkesvux är, för dig som kanske inte har koll på det (vi var inte heller helt insatta från början), en svensk kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå.

Vad betyder det? Tänk på det som Komvux, men med fokus på yrkesutbildningar.

Yrkesvux är ett utmärkt alternativ för dig som vill byta karriär eller bygga på de kunskaper du redan har. Utbildningen ger dig gedigna yrkeskunskaper (vilket vi hoppas är givet), men med en avgörande fördel: du kan även läsa in högskolebehörighet.

Det här kan vara viktigt om du längre fram i livet vill plugga vidare på universitet eller högskola. Så om du har en tanke på att vidareutbilda dig om 5–10 år (ja, vi ber dig kika lite in i framtiden), då är Yrkesvux det bästa alternativet.

Det är också en viktig skillnad från till exempel en arbetsmarknadsutbildning, där högskolebehörighet inte ingår.

Precis som arbetsmarknadsutbildningen är Yrkesvux kostnadsfri, och du kan ansöka om studiemedel från CSN. Så du kan fokusera på studierna utan att oroa dig för ekonomin (ja, det är ett lån, men det kan ändå vara en lättnad).

Att bli installationselektriker via Yrkesvux summerar ditt andra val.

Nu vidare till den sista vägen – nummer tre.

Nationell yrkesutbildning till installationselektriker

Den sista vägen till att bli elektriker är genom en ny utbildningsform som heter nationell yrkesutbildning (NY).

Och som vi börjar bli vana vid (ja, vi är nästan proffs nu) så måste vi först förklara vad en nationell yrkesutbildning egentligen är. Fast denna gång låter vi Myndigheten för yrkeshögskolan ta det:

De säger att ”en nationell yrkesutbildning är en ny utbildningsform av yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna.”

För oss vanliga dödliga är detta i stort sett samma sak som Yrkesvux (som vi nu hoppas att du har full koll på), med den skillnaden att den nationella yrkesutbildningen drivs av det offentliga utbildningsväsendet. (Ja, de kallar det faktiskt så själva!)

Men när ska man välja Yrkesvux och när ska man välja en nationell yrkesutbildning?

Det är en bra fråga, och svaret hänger oftast på vilken ort du vill studera på och vad som ligger närmast där du bor.

Alla nationella yrkesutbildningar som startar under 2024 är studiemedelsberättigade (som det så fint heter) och utbildningen sker på plats, inte på distans.

Och med det har vi summerat den tredje och sista vägen att bli installationselektriker!

Sammanfattning och nästa steg

Nu har du kommit till slutet, och vi tänkte sammanfatta allt kort.

Vi hoppas att texten har varit hjälpsam, trots att det är långt ifrån enkelt att navigera bland alla alternativ. Bra jobbat!

Läs gärna igenom texten en gång till för att verkligen få koll på vad arbetsmarknadsutbildning innebär, fördelarna med Yrkesvux, och den nya utbildningsformen nationell yrkesutbildning.

Det finns också många andra texter om dessa ämnen (men vissa kan vara mer förvirrande än klargörande, så läs dem på egen risk).

Om installationselektriker är aktuellt för dig men du fortfarande är osäker på nästa steg, kan du göra en intresseanmälan direkt hos oss. Våra utbildningsansvariga är riktiga personer (hör och häpna) och kan verkligen vara till stor hjälp. Och självklart är det helt kostnadsfritt.