Processoperatör

Nu har du chansen att utbilda dig till Processoperatör. Att arbeta som processoperatör är ett varierande och roligt arbete. Du kan till exempel arbeta inom tillverkningsindustrin med flera olika produktionsutrustningar.

Vanliga uppgifter kan också vara att förbereda arbetsområdet och maskiner, utföra kvalitetskontroller av produkter och problemlösning. Dessutom finns det goda möjligheter till arbete efter utbildningen.

Om utbildningen

Utbildningen är avsedd både för dig som saknar grundläggande utbildning och för dig som redan har grundutbildning men vill komplettera dina yrkeskunskaper och vidareutbilda dig inom området. Arbetsplatsförlagd utbildning ingår i utbildningen. Utbildningen kan läsas skolförlagd eller som lärling.

Om du idag arbetar inom processindustri och vill fördjupa dina kunskaper inom om-rådet kan utbildningen läsas som en lärlingsutbildning med utvalda kurser. Du måste då själv ordna en lärlingsplats på något företag eller på det företag där du är anställd.

Utbildningen är uppdelad i en basutbildning och en fördjupande del. Basutbildning-en ger grundläggande kunskaper och färdigheter på gymnasial nivå, tillräckligt för att kunna utföra grundläggande och enklare arbetsuppgifter inom en processindustri. Truckutbildning ingår i basutbildningen.

Fördjupning/inriktning- den här delen av utbildningen inriktas mot en specifik processindustri som till exempel livsmedel, plast, papper, cement med mera.

Förkunskaper

För att klara av utbildningen behöver du ha förkunskaper motsvarande svenska och matte på grundläggande nivå.

Ansökan är öppen

Klicka på länken för att ansöka till utbildningen processoperatör.

Utbildningsinformation

När startar utbildningen?
13 januari 2025

Utbildningsort
Skövde

Utbildningstid
26 veckor, 100 procents studietakt (850 poäng)

Avgifter
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

Finansiera dina studier
Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier.

Kontakt
Roger Strandh
E-post: roger.strandh@nercia.se
Telefon: 076-000 63 22

Studiebesök
Vi har öppet för studiebesök onsdagar och torsdagar kl 08.00-15.00 på Mariestadsvägen 100 i Skövde. Välkommen.

Intresseanmälan
Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur du ansöker.





    Vanliga frågor om utbildningen

    Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

    Om du är folkbokförd i en kommun utanför Skaraborg måste du skicka en kopia av ansökan tillsammans med kopior på dina betyg till din hemkommun, senast sista ansökningsdag. Din hemkommun beslutar om de finansierar studieplatsen och därefter behandlas din ansökan av oss. Vi måste ha hemkommunens beslut senast en vecka efter sista ansökningsdag.

    Utbildningen är cirka 30 veckor (800 poäng).

    Förutsättningar för att studera till processoperatör: kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

    En processoperatör arbetar med att övervaka och kontrollera industriella processer inom olika sektorer, som exempelvis kemi-, läkemedels-, livsmedels-, pappers- och energiproduktion. Deras huvudsakliga uppgifter inkluderar

    1. Övervaka processer: Processoperatörer ser till att produktionsprocesser fungerar smidigt och effektivt genom att kontrollera maskiner och instrument.
    2. Justera utrustning: De gör justeringar i maskinerna och processerna för att optimera produktionen och säkerställa att produkterna uppfyller kvalitetsstandarder.
    3. Underhåll och felsökning: Processoperatörer kan också behöva utföra enklare underhåll på utrustning samt felsöka problem när något inte fungerar som det ska.
    4. Säkerhet och miljö: De följer säkerhetsföreskrifter noggrant och kan också ha ansvar för att övervaka miljöpåverkan genom att exempelvis kontrollera utsläpp.
    5. Dokumentation och rapportering: En viktig del av jobbet är att dokumentera processer, skriva rapporter och föra protokoll över produktionen och eventuella avvikelser.

    Arbetet kan vara skiftbaserat, och det är vanligt att man arbetar på stora anläggningar där automatiserade system spelar en stor roll. Processoperatörer behöver därför god teknisk förståelse och ibland specifik utbildning beroende på bransch.

    Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

    Programinnehåll

    • Människan i industrin MÄIMÄN01 100 poäng
    • Produktionskunskap PRDPRO01 100 poäng
    • Industritekniska processer 1 INUINU01 100 poäng
    • Interna transporter PRUPRD01S 50 poäng
    • Underhåll elteknik DRIUNE0 100 poäng
    • Industritekniska processer 2 INUINU02 100 poäng
    • Avhjälpande underhåll 1 DRIAVH01 100 poäng
    • Industriautomation INRINDO 100 poäng
    • Orienteringskurs inriktning 100 poäng

    Se ovan vilka kurser som ingår i varje inriktning.

    Relaterade utbildningar