Nätverksteknik och cybersäkerhet inom solenergi

Utöka din kompetens inom ett högaktuellt och efterfrågat område – läs vår korta yrkeshögskoleutbildning Nätverksteknik och cybersäkerhet inom solenergi!

Utbildningen vänder sig till dig med yrkeserfarenhet från solenergi- eller elinstallationsbranschen och som vill fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom nätverkslösningar och cybersäkerhet kopplat till solenergisystem. Du kanske arbetar med installation, drift eller felsökning av solcells- eller batterianläggningar och vill kunna ta större ansvar och få ökad trygghet i frågor som rör uppkoppling och cybersäkerhet i din yrkesroll. För att du ska kunna kombinera arbete med studier bedrivs utbildningen på halvfart och helt på distans.

Ansök – ta första steget här!

Skicka in en intresseanmälan så skickar vi dig all info du behöver – inklusive hur du ansöker. Vi kontaktar dig även personligen och finns med som stöd genom hela ansökningsprocessen.

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Innehåll

Allt fler solenergianläggningar kopplas upp mot nätverk – och med det växer kraven på tillförlitlighet och cybersäkerhet från såväl kunder, nätägare och det offentliga. Företag i branschen efterfrågar därför personer med kompetens inom installation, konfigurering och säkerhet för uppkopplade solcells- och batterisystem.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen och ger dig kunskap om kommunikationsprotokoll, nätverksmiljöer, systemintegration och cybersäkerhet. Du får praktisk förståelse för hur du installerar och optimerar solenergianläggningars nätverksmiljöer, identifierar sårbarheter samt hur du skyddar energisystem mot intrång och driftstörningar. Utbildningen ger dig en helhetsbild som du behöver för att hantera frågor som rör kommunikation, uppkoppling och säkerhet för solenergi- och batterilösningar.

  • Cybersäkerhet inom solenergi (15 yhp)
    Mål: Att förebygga dataintrång i solenergi- och batterianläggningar genom att identifiera sårbarheter, genomföra hotbildsanalyser och tillämpa säkerhetsåtgärder i enlighet med gällande standarder och regelverk.
  • Nätverksteknik inom solenergi (15 yhp)
    Mål: Konfigurera och optimera nätverksmiljöer och dess komponenter för styrning och övervakning av solenergianläggningar, med förståelse för kommunikationsprotokoll, tekniska gränssnitt och relevanta lagkrav.

Undervisning och platsträffar

Föreläsningar, seminarier och handledning sker via vår lärplattform Mitt Nercia, främst på sen eftermiddag/kväll vid 2 tillfällen per vecka. För att du ska få ut så mycket som möjligt av utbildningen rekommenderar vi att du närvarar vid dessa. Schema och tider får du i god tid innan kursstart. Föreläsningarna spelas in så att du kan ta del av dem i efterhand om du missar något tillfälle. Utbildningen innehåller inga fysiska platsträffar men en digital uppstartsträff, där du behöver vara närvarande.

Behörighet till utbildningen:

Du är behörig till utbildningen om du uppfyller något av kraven för grundläggande behörighet, samt har de särskilda förkunskaper som krävs enligt nedan:

Grundläggande behörighet

  • Har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  • Fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver ovanstående ska den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ha de kunskaper i svenska som behövs.

Särskilda förkunskaper

För att antas till utbildningen krävs särskilda förkunskaper i form av ett års sammanlagd dokumenterad yrkeserfarenhet från arbete inom solenergi- eller elinstallationsbranschen.

Reell kompetens

Om du saknar formella betyg men har motsvarande kunskaper genom erfarenhet kan du åberopa reell kompetens. För detta behöver du fylla i Myndigheten för yrkeshögskolans formulär för kompetenskartläggning och bifoga relevanta intyg. På MYH:s webbplats hittar du formulär och stödmaterial.

Urval

Vid fler behöriga sökanden än platser kommer urval genomföras genom ett digitalt urvalsprov.

Ansök direkt!

Klicka på länken för att ansöka till utbildningen: Nätverksteknik och cybersäkerhet inom solenergi

Vill du veta mer?

Skicka in en intresseanmälan så skickar vi dig all info du behöver – inklusive hur du ansöker. Vi kontaktar dig även personligen och finns med som stöd genom hela ansökningsprocessen.

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Utbildningsinformation

Utbildningstid
12 veckor, 50% studietakt 

Omfattning, poäng
30 yhp

Nästa utbildningsstart
22 september 2025

Sista ansökningsdag
6 augusti 2025

Kostnad och studiemedel
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma samt för resor och uppehälle vid platsträffar.

Kontakt
Anna Belinki
E-post:
anna.belinki@nercia.se
Telefon:
076-000 63 24

Relaterade utbildningar