• Ansök nu!

Utbilda dig till ett framtidsyrke

Välj en utbildning som ger dig en framtidssäker och spännande karriär. Hos Nercia får du praktiska kunskaper direkt anpassade för arbetsmarknaden, så att du snabbt kan komma igång och jobba.

Tre vägar till din nya karriär

Valet är ditt. Vill du jobba som elektriker, mekaniker eller processoperatör? Här kan du läsa mer om våra olika inriktningar.

Vanliga frågor om våra fastighetsutbildningar

Utbildningarna finns i Skövde.

Utbildningarna är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

För att få studera en yrkesvuxutbildning (elektriker och processoperatör) hos oss behöver du vara bosatt i Skaraborg. Utbildningen till underhållsmekaniker är en så kallad nationell yrkesutbildning och den skan du söka till oavsett var i landet du bor.

En elektriker arbetar med att installera och underhålla elektriska system i byggnader, som elledningar, uttag, belysning och elcentraler. Yrket kräver noggrannhet, elsäkerhet och praktisk problemlösning, och man jobbar ofta på byggen eller vid renoveringar.

Här är några vanliga arbetsuppgifter för en elektriker:

🔌 Dra elledningar och kablar – detta kan vara både vid nybyggen och vid renoveringar.

 💡 Installera eluttag, strömbrytare och belysning.

Koppla elcentraler och säkringar – en viktig del för att säkerställa att elsystemet är säkert och korrekt uppdelat.

🛠️ Montera elutrustning som exempelvis värmegolv, spisar, tvättmaskiner, ventilationssystem och andra elektriska apparater.

🔍 Felsöka och reparera om något i elnätet inte fungerar som det ska.

En processoperatör övervakar och styr tillverkningsprocesser inom industri, som kemisk industri, livsmedel eller läkemedel. Arbetet sker ofta i kontrollrum med hjälp av datorer, men även praktiskt ute i anläggningen. Noggrannhet och tekniskt kunnande är viktigt. Utbildning sker vanligtvis via teknikprogrammet eller yrkesutbildning inom processindustri.

En underhållsmekaniker med elinriktning arbetar med att förebygga och reparera fel på maskiner och elutrustning inom industrin. Det kan handla om både mekaniska och elektriska reparationer. Arbetet kräver både praktiskt handlag och elkunskaper. Utbildning sker oftast via industritekniska programmet eller el- och energiprogrammet.

Hur ser framtiden ut för elektriker?

Efterfrågan på elektriker är mycket hög och förväntas förbli stark både på kort och lång sikt. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara mycket liten konkurrens om jobben under det närmaste året, och att möjligheterna till arbete kommer att vara mycket stora även på fem års sikt. Detta gör yrket till ett tryggt val för den som söker stabilitet och goda karriärmöjligheter.

Hur ser framtiden ut för processoperatörer?

Processoperatörer är centrala i Skövdes och Skaraborgs tillverkningsindustri. Arbetsförmedlingen förutspår stabil efterfrågan och genomsnittlig tillväxt under det närmaste året, med måttlig tillväxt och stabila jobbmöjligheter på fem års sikt. Detta gör yrket till ett pålitligt alternativ för den som söker långsiktig anställning inom industrin.

Hur ser framtiden ut för underhållsmekaniker?

Underhållsmekaniker med elinriktning har goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara liten konkurrens om jobben under det närmaste året, och att möjligheterna till arbete kommer att vara stora även på fem års sikt. Detta gör yrket till ett bra alternativ för den som söker ett pålitligt yrkesområde över tid.

Tre vägar till din nya karriär

Valet är ditt. Vill du jobba som elektriker, mekaniker eller processoperatör? Här kan du läsa mer om våra olika inriktningar.