Läs till Fastighetsskötare via Yrkesvux i Växjö

Som fastighetsskötare är du den som ser till att allt fungerar i och kring våra bostäder, kontor och lokaler. Det är ett yrke för dig som gillar att arbeta praktiskt, ta ansvar och skapa trygghet och trivsel för både boende och verksamheter. Just nu har du chansen att utbilda dig till ett yrke med hög efterfrågan – ansök till vår nya utbildning i samarbete med Växjö kommun, med start i höst!

Programinnehåll

I utbildningen till fastighetsskötare varvas praktiska moment med teoretiska delar.

  • Ellära 1 – ELLA1000x, 100 poäng
  • Fastighetsförvaltning 1 – FAST1000x, 100 poäng
  • Fastighetsteknik 1 – FASH1000x, 200 poäng
  • Installationsteknik 1 – INST1000x, 100 poäng
  • Ventilationsteknik 1 – VENI1000x, 100 poäng
  • VVS och fastighet 1 – VVSO1000x, 100 poäng
  • VVS och fastighet 2 – VVSO2000x, 200 poäng
  • Fastighetsförvaltning 2 – FAST2000x, 100 poäng
  • VVS-teknik 1 – VVST1000x, 100 poäng
  • Yttre miljö 1 – YTTR1000x, 100 poäng
  • Yttre miljö 2 – YTTR2000x, 100 poäng
  • Industriella interna transporter, mobila arbetsplattformar 1 – INDR1000x, 50 poäng

Vad gör en fastighetsskötare?

Som fastighetsskötare har du en omväxlande arbetsdag med mycket praktiskt arbete – ofta utomhus. Du ansvarar för att utemiljön är trivsam och välskött, vilket innebär att du klipper gräs, beskär träd och häckar samt tar hand om planteringar och grönytor. Under vinterhalvåret blir snöröjning och halkbekämpning viktiga delar av jobbet.

Du arbetar också med enklare reparationer och underhåll – allt från att hantera maskiner till att utföra mindre el- och VVS-arbeten. Det är ett fysiskt yrke där du gör stor skillnad för de människor som bor eller vistas i fastigheterna. Gillar du att vara ute i alla väder, lösa praktiska problem och ta ansvar? Då är det här ett yrke för dig!

Förkunskaper

Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande. Om du har tidigare kunskaper i detta ämne men saknar godkänt betyg, görs en bedömning i fall du istället erbjuds att visa dina kunskaper genom ett nivåtest.

Utbildningslängd och studietakt

Utbildningen till Fastighetsskötare är 54 veckor. Undervisningen är på heltid och inkluderar både teoretiska och praktiska moment. Undervisningen består av en kombination av föreläsningar, grupparbete och självstudier.

Utbildningsinformation

Kommande utbildningsstarter
18 augusti 2025

Utbildningsort
Växjö

Utbildningstid
54 veckor, heltidsstudier.

Avgifter
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

Finansiera dina studier
Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier.

Ta första steget här!

Skicka in en intresseanmälan så skickar vi dig all info du behöver – inklusive hur du ansöker.

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vanliga frågor om utbildningen

Yrkesvux är yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå. Det är kommunen som du är folkbokförd i som betalar för din utbildning. Utbildningarna är inom yrken där det finns behov av arbetskraft. Utbildningarna är cirka ett år och ger dig chansen att komma ut i arbetslivet snabbt. Du kan söka yrkesvuxutbildningar även i kommuner du inte är folkbokförd i. Ansökan ska då lämnas till din hemkommun.

Heltidsanställda arbetstagare som fyllt 20 ska ha en lägstalön på 26 294 kronor från den 1 april 2023, enligt Fastighets avtal med Almega Fastighetsarbetsgivarna. Från den 1 april 2024 ska lägstalönen ligga på 27 340 kronor. Källa: Fastighetsfolket

54 veckor, heltidsstudier.

Fastighetsskötare kan ha många olika slags arbetsgivare bland annat bostadsbolag, fastighetsägare, förvaltningsbolag, bostadsrättsföreningar, hotell, campingar med mera.

Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.

Relaterade utbildningar