Läs till installationselektriker på Yrkesvux i Örebro
Är du intresserad av teknik, gillar att arbeta praktiskt och vill vara en del av en bransch där det alltid finns jobb? Då är yrket som installationselektriker något för dig! Som installationselektriker arbetar du med att ge både hem och arbetsplatser den el de behöver för att fungera. Det är ett yrke som kombinerar precision, problemlösning och kreativitet – och du är en avgörande del av vårt moderna samhälle.
Om du vill ha en praktisk och varierande karriär med goda framtidsutsikter, är utbildningen till installationselektriker det första steget mot en ljus framtid. Ta chansen och bli en del av ett spännande och viktigt yrke! ⚡
Programinnehåll
I utbildningen till installationselektriker varvas praktiska moment med teoretiska delar.
Vad gör en installationselektriker?
Som installationselektriker arbetar du med att installera, underhålla och reparera elektriska system i allt från bostäder till stora industrianläggningar. Du drar kablar, monterar elcentraler och kopplar in eluttag, lampor och andra elinstallationer. Arbetsuppgifterna varierar beroende på projektet, men alltid med fokus på att skapa säkra och välfungerande lösningar.
Arbetet handlar inte bara om installationer – en stor del av yrket går också ut på att planera och förstå hur el ska dras och användas på bästa sätt i olika typer av byggnader. Vid behov felsöker du och åtgärdar problem, och säkerställer att allt följer de strikta säkerhetskraven inom branschen.
Vilka förkunskaper krävs
Du måste ha kunskaper i matematik, svenska och engelska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Följande kurser krävs:
- matematik, motsvarande grundskolans årskurs 9. Delkurs 4 om du läst på komvux.
- svenska/svenska som andraspråk, motsvarande grundskolans årskurs 9. Delkurs 4 om du läst på komvux.
- engelska, motsvarande grundskolans årskurs 9. Delkurs 4 om du läst på komvux.
Arbeta som lärling efter utbildningen
Innan du kan arbeta som elektriker måste du först arbeta som lärling på ett företag. Det ska du göra i 1 600 timmar, cirka ett år. Sedan kan du få anställning som elektriker. Lärlingstiden ingår inte i utbildningen och utbildaren ansvarar inte för att hitta ett företag för den studerande att göra sin lärlingsperiod på.