Vi förebygger för ett friskt och tryggt arbetsliv tillsammans med AFA försäkring
13 december, 2023
Har ni kollektivavtal? Då har ni möjlighet att få upp till 70% av kostnaden subventionerad när ni bokar arbetsmiljöutbildningar hos oss på Nercia. Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän inom privat sektor. Syftet är att det ska leda till ökad samverkan i arbetsmiljöarbetet med fokus på arbetsplatsens behov.
Alla företag och organisationer inom den privata sektorn med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och som tecknat Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, kan ansöka om stöd.
Enligt LO kostar en dålig arbetsmiljö 156 miljarder varje år. Företag som satsar 1 kr på arbetsmiljö får tillbaka 3 kr. Att investera i en bra arbetsmiljö är med andra ord väldigt lönsamt. Välkommen att kontakta oss!
Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 75 miljoner kronor på stöd till arbetsmiljöutbildning. Ansökan för utbildningar som startar 2024 kan skickas in tidigast från den 2 januari 2024.
Ansök om stöd för arbetsmiljöutbildning
Är du intresserad av att söka stöd för arbetsmiljöutbildning för dina chefer, skyddsombud eller arbetsmiljöombud under våren 2024 ? Här finns information till dig som arbetsgivare om stöd för arbetsmiljöutbildning.
Vilka utbildningar handlar det om?
Det kan till exempel vara vidareutbildningar med fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, att förebygga hot och våld på jobbet, krishantering, riskbruk i arbetslivet och så vidare.
För att få stöd behöver deltagarna gå hos en godkänd utbildningsanordnare. Vilket vi på Nercia naturligtvis är. Utbildningarna kan vara på plats eller på distans. Stödet ges som delfinansiering av vidareutbildningar för skydds- och arbetsmiljöombud samt chefer.
Exempel på utbildningar
– Förebygga hot och våld på jobbet
– SAM i praktiken
– Arbetsmiljö för chefer – att planera och leda arbetsmiljöarbetet
– Riskbedömning
– Kemiska hälsorisker
– Arbetslivsinriktad rehabilitering
– Skiftarbete och hälsa
– Friskfaktorer i arbetslivet
– Hälsofrämjande ledarskap
– Krishantering – avlastningssamtal
– Öppet kontor – om att inreda och arbeta tillsammans
– Utveckla arbetsklimatet – handledarutbildning för chefer och arbetsledare
– Säkerhetskultur
– Vidareutbildning för skyddsombud/arbetsmiljöombud (regionala och huvudskyddsombud)
– Fysiska och psykiska belastningsfaktorer
– Hot och våld i arbetslivet
– Chefens arbetsmiljöansvar
– Organisatorisk och social arbetsmiljö
– Riskbruk i arbetslivet
– Repetition av arbetsmiljöutbildning på grundläggande nivå räknas som en vidareutbildning.
Varför subventioneras arbetsmiljöutbildningar?
Arbetsmarknadens parter vill skapa förutsättningar för en gemensam kunskapsbas på arbetsplatsen för det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det synsättet bygger vidare på den tidigare satsningen på arbetsmiljöutbildning som gjordes 2022–2023 och var mycket efterfrågad.