Auktoriserad elinstallatör 120 YH-poäng
Genom vår utbildning till auktoriserad elinstallatör lär du dig planera och utföra elinstallationer och lösa problem som kan uppstå i olika typer av elanläggningar. Du får kunskaper i att utföra projektering av installationer av elkraft samt hur elmaskiner av olika slag är uppbyggda och fungerar.
Utbildningen leder till en auktorisation och ställer därför krav på tidigare utbildning och andra förkunskaper. Utbildningen sker på distans och utbildningen är riktad till dig som i dag är elektriker och vill ta nästa steg i karriären för att kunna söka Auktorisation AL/A.

Programinnehåll
Kurserna bygger på nationella kursplaner.
- Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
- Elinstallationer i byggnader
- Elmaskiner – drivsystem
- Högspänningsanläggningar
- Regler och standarder
Platsträffar
Under utbildningen hålls 5 obligatoriska platsträffar i Trollhättan
Behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av nedanstående:
- Har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ska ha de kunskaper i svenska som behövs.
Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Elinstallationer
- Elkraftteknik
- Energiteknik 1
- Mekatronik 1
- Praktisk ellära
Yrkeserfarenhet
Dokumenterad Yrkeserfarenhet minst 2 år heltid med elinstallation, elkraft och elmaskiner.
Reell kompetens
Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du fylla i och ladda upp ett formulär för kompetenskartläggning. Du ska också bifoga intyg på det du åberopar. På Myh:s hemsida finns formuläret Kompetenskartläggning. Här hittar du stödmaterial för arbetet med att bedöma reell kompetens.
Urval
Vid fler behöriga sökanden än platser kommer urval genomföras genom ett digitalt urvalsprov samt att din yrkeserfarenhet räknas. Därför viktigt att du har bifogat korrekta och färska arbetsintyg med din ansökan.