Yrkeshögskola – för dig som vill nå nya höjder

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning där du får chansen att utveckla dina kunskaper inom ditt arbetsområde eller där du hitta en helt ny karriär. Våra utbildningar är utformade för att möta det behov av arbetskraft och kunskap som arbetsmarknaden efterfrågar. Våra YH-utbildningar är avgiftsfria. Har du frågor eller fundering kring någon av våra utbildningar – kontakta oss!

Våra YH-utbildningar

Välj kategori

Välj ort

Vill du veta mer?

Fyll i formuläret så skickar vi dig mer information om utbildningarna och hur du ansöker.



    Vad gäller för ansökan och antagning?

    För att kunna ansöka till en yrkeshögskoleutbildning måste du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Kontakta oss om du har frågor om ansökan och vilka grundläggande behörighetskrav som ställs för att komma in på den utbildning du är intresserad av.

    Studera på distans!

    Våra Yrkeshögskoleutbildningar sker på distans men också genom ett antal fysiska träffar. Hur många fysiska träffar det är kan variera mellan 1-5 dagar per termin. Träffarna kan till exempel innehålla föreläsningar, redovisningar, övningar eller grupparbeten.

    LIA – Lärande i arbete (Praktik)

    LIA står för Lärande i arbete. Under utbildningstiden är du på en arbetsplats där får du praktisera dina nyvunna kunskaper, samtidigt som arbetsgivaren får lära känna dig. Det ger dig stora chanser för att din praktik leder till anställning.

    Från ekonomi och datateknik till solenergitekniker

    Efter fem år av universitetsstudier valde Zhewar att hoppa på solenergitekniker på Nercias yrkeshögskola. En utbildning som tar honom ett steg närmare hans dröm om ett eget företag inom solenergibranschen.

    Zhewar, studerande på solenergiteknikerutbildningen på Nercias yrkeshögskola står utanför utbildningslokalerna.
    Zhewar, studerande på solenergiteknikerutbildningen på Nercias yrkeshögskola står utanför utbildningslokalerna.

    Ny yrkeshögskoleutbildning startar hösten 2023

    Gör inte en mätningstekniker sitt jobb, blir det inget byggt. En mätningsteknikers kunskap och roll är en stor del innan och även efter en byggnation. Som mätningstekniker utför du enkla utsättningar till mer avancerade tredimensionella mätningar. Utsättningar av vägar, tunnlar, hus, anläggningar, ledningar, broar och uppdatering av kartor med mera.

    Anna brinner för att hjälpa hennes studerande på yrkeshögskolan

    – Det är väldigt roligt att se hur de studerande utvecklas under utbildningstiden, att de växer som personer och går framåt i livet. En annan sak som gör mig glad och stolt över mitt arbete är när en studerande söker fler utbildningar hos oss, när de kanske har gått exempel Solenergitekniker och sedan vill utveckla sig mer och läser någon av våra kortar kompetenshöjande Yh-utbildningar. Eller när studerande jag har haft för flera år sedan dyker upp igen.

    Vanliga frågor om våra YH-utbildningar

    En yrkeshögskola, YH, är utbildningar på eftergymnasial nivå. En yrkeshögskoleutbildning passar de allra flesta som vill studera efter gymnasiet och som behöver skaffa ny kompetens eller ändra inriktning i karriären. Utbildningarna sker i samarbete med företag och anpassas för att möta efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Utbildningarna ger dig den teoretiska och praktiska kunskapen du behöver för ditt framtida yrke.

    För att kunna ansöka till en yrkeshögskoleutbildning måste du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Kontakta oss om du har frågor om ansökan och vilka grundläggande behörighetskrav som ställs för att komma in på den utbildning du är intresserad av.

    Våra YH-utbildningar är avgiftsfria. Dock ingår inte kurslitteratur utan detta betalar man själv.

    Samtliga utbildningar är CSN-berättigade för dig som behöver stöd under utbildningstiden.

    Våra YH-utbildningar har ingen avgift. Alla utbildningar berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

    Läs mer om studiemedel på CSN:s webbplats

    Det kan vara olika antal platser för våra olika utbildningar. Beroende på vad utbildningen har fått beviljat från Myndigheten för Yrkeshögskolan sätts ett maxantal inför start.

    Du ska bifoga dina betyg från gymnasiet samt om du har läst andra utbildningar/kurser som kan vara relevanta för den utbildning du söker. Krävs det yrkeserfarenhet behövs ett arbetsintyg som intygar att du har arbetat inom den bransch/yrkesroll som står beskrivet för aktuell utbildning. Har du betyg från ett annat land måste de vara validerade för det svenska systemet så vi kan se vad det motsvarar för utbildning.

    Har du inte den angivna kompetensen för utbildningen, kan du söka in på reell kompetens och då skicka in arbetsintyg på vad du har arbetat med. Du kan även fylla i en kompetenskartläggning, vilket är ett dokument som du får från oss på begäran. Ett komplett CV är inte giltigt som ett rättssäkert dokument.

    Nej, du får tyvärr inte använda högskoleprovet som ett underlag för behörighet och ansökan.

    Ja, om de är relevanta för utbildningen och om de motsvarar någon/några av de specifika behörighetskraven.

    Har du gått på en folkhögskola måste du ha intyg på att det motsvarar en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. Du ska ha läst en allmän kurs på folkhögskolan.

    När du ansöker till en utbildning måste du lämna in dina betyg och/eller intyg för att vi ska kunna avgöra om du är behörig eller inte. Det finns ett sista datum för komplettering och vi hör av oss om vi saknar något.

    Du ansvarar för att få dina betyg översatta samt ha kopia på dina originalbetyg. Översättningen ska göras av auktoriserad översättare och betygen ska vara översatta helst till svenska (engelska fungerar). Vi rekommenderar att du får dina betyg bedömda och validerade av UHR.se.

    Absolut, du kan söka flera utbildningar samtidigt.

    Nej, du är inte garanterad en plats om du skickar in en komplett ansökan och är behörig. Beroende på antal sökande kan det bli en urvalsprocess som sätter en prioritetsordning. Den kan vara olika för olika utbildningar som exempel skriftligt prov, en intervju eller baseras på vissa betyg eller yrkeserfarenhet. Se respektive utbildning vad som gäller. Ledningsgruppen för utbildningen tar sedan beslut på att anta sökanden.

    Våra yrkeshögskoleutbildningar sker på distans men beroende på utbildning sker också ett antal fysiska platsträffar. Hur många träffar per termin kan variera mellan 1-5 dagar/termin. Träffarna kan till exempel innehålla föreläsningar, redovisningar, övningar eller grupparbeten.

    LIA står för Lärande i arbete. Under utbildningstiden är du på en arbetsplats där får du praktisera dina nyvunna kunskaper, samtidigt som arbetsgivaren får lära känna dig. Det ger dig stora chanser för att din praktik leder till anställning.