Leda utan att vara chef är framtagen för att stärka ledarens roll i företaget. Syftet med denna ledarskapsutbildning är att ge deltagarna grundläggande färdigheter i personligt ledarskap, grupputveckling samt kommunikation.

Leda utan att vara chef

I ledarskapsutbildningen Leda utan att vara chef får deltagaren ökad möjlighet att växa i sin personlighet för att klara rollen som gruppledare, teamledare, lagansvarig, samordnare, förman, beredare, planerare etc. Utbildningen syftar till att du ska kunna växa i din roll som ledare. Du ska få med dig kunskap och förståelse inom områdena personligt ledarskap, gruppens utveckling, samt hur du kan förebygga och hantera konflikter genom ditt sätt att kommunicera.

För att lyckas applicera din kunskap i vardagen kommer du få med dig konkreta verktyg och tips för att på bästa möjliga sätt kunna omvandla din nyvunna kunskap till kompetens. Dagarna växlas mellan föreläsning, diskussioner, övningar och självreflektion för att på bästa sätt skapa en bra balans och förståelse för både dig själv som ledare och dina medarbetare.

Programinnehåll

Dag 1 personligt ledarskap

Dagen syftar till att du ska få en bättre koll på vem du själv är, både som person och som ledare. Du får även med dig verktyg för att på ett enkelt sätt kunna applicera i din vardag och din arbetsroll.

  • Lärande – Hur lär jag mig bäst? Hur kan jag göra för att omvandla kunskap till kompetens?
  • Självkännedom – Hur är jag som person och ledare? Hur vill jag vara? Vad kan jag göra för att ta mig dit jag vill?
  • Din roll – är den tydlig? Får du tillräckligt med stöd? Vilka utmaningar stöter du på?
  • Mindset – Vad är skillnaden mellan Growth- och Fixed mindset? Vilket mindset har jag? Vad påverkar vårt mindset?
  • Värderingar – vilka värderingar har jag och vilka värderingar har andra? Finns det några värderingar som är rätt respektive fel?
  • Ta ingenting personligt – Tar jag saker personligt? Hur mår jag om jag gör det? Vad hjälper det mig? Hur kan jag göra för att ta mindre saker så personligt?

Dag 2 Gruppens utveckling

Dagens organisation består av individer med olika erfarenheter och olika bakgrund och kultur. I detta avsnitt fokuserar vi på grupp och teamutveckling. Vi skapar en förståelse för hur en grupp utvecklas, samt hur jag som ledare kan bemöta gruppen beroende på var i utvecklingen den befinner sig.

  • Gruppteorin FIRO – vad är det som gör att grupper lyckas? Vad behöver min grupp? Vad gör jag som ledare beroende på var min grupp befinner sig?
  • Situationsanpassat ledarskap – hur anpassar jag mitt ledarskap utefter vad min grupp behöver?
  • Psykologisk trygghet – Vad innebär psykologisk trygghet? Hur kan det hjälpa oss som grupp och företag att utvecklas? Hur kan jag som ledare hjälpa till att skapa en högre psykologisk trygghet i min grupp?
  • Feedback – hur ger/tar jag feedback? Hur skapar vi en miljö där vi hjälper varandra att utvecklas?

Dag 3 Kommunikation, coachande ledarskap, motivation och konflikthantering

Dagen syftar till att skapa en bättre förståelse för att folk är olika, uppfattar saker olika och kommunicerar olika. Efter dagens slut har du även fått en inblick i hur du kan hantera och förebygga konflikter.

  • Kommunikation – Vad är kommunikation? Hur kommunicerar vi? Hur tar vi till oss det som sägs?
  • Coachande ledarskap – Vad är ett coachande ledarskap? Vad kan det leda till? Hur kan jag utöva det?
  • Motivation – Vad motiverar? Kan jag motivera andra? Vad kan jag göra för att vara motiverad trots att jag gör, i mitt tycke, tråkiga arbetsuppgifter?
  • Konflikthantering – Hur hanterar jag konflikter? Vad kan jag tänka på för att hantera konflikter?

Utbildningsinformation

Omfattning
3 dagar

Kommande utbildningsstarter

Örebro
7 maj, 2024
11 september, 2024

Utbildningsdagar

Tillfälle: 1
2024-05-072024-05-212024-06-04
Tillfälle: 2
2024-09-112024-09-252024-10-09
Ingår i utbildningen
Lunch, fika, kurslitteratur
Pris
14 500 kr exkl. moms.

Intresseanmälan




    Vill du veta mer om utbildningen?

    Klicka på länken för att läsa mer om kursens innehåll och programupplägg.