Yrkeshögskolan ger nya karriärmöjligheter

Nercia breddar sitt erbjudande med utbildningar genom Yrkeshögskolan. Först ut är den nya distansutbildningen för att bli auktoriserad elinstallatör. – Det öppnar nya möjligheter för redan utbildade elektriker att ta ett karriärsteg och kanske starta egen verksamhet, säger Jan Johansson, utbildningsledare på Nercia.

Utbildningen där vi på Nercia är underleverantör till SKY sker på halvfart i ett år, vilket betyder att den första kullen elever kan ansöka om sin A-behörighet hos Elsäkerhetsverket nästa sommar. Och hösten 2021 startar en ny utbildningsomgång säger Jan Johansson.

Nercia är redan en stor aktör inom företags- och arbetsmarknadsutbildningar samt yrkesvuxutbildningar. Steget till att erbjuda även YH-utbildningar är inte stort, enligt Jan Johansson som själv har stor erfarenhet yrkeshögskoleutbildningar och började på Nercia i Göteborg tidigare i år.
– Nercia har redan en stor kompetens, särskilt inom el, automation och fastigheter. Jag har länge sneglat på Nercia och nu kom det rätta tillfället.
Satsningen på YH-utbildningar kom mitt i coronapandemin. Men att utbildningen i huvudsak sker på distans har inget med pandemin att göra.
– Inte alls, den här formen av utbildning har tonvikt på teori och självstudier, då är distansundervisning med en handfull platsträffar helt idealisk.

Godkänd av CSN

Totalt antog Nercia in 25 elever till den första utbildningen till auktoriserad elinstallatör av totalt ett 60-tal sökande. Kursen är en fortbildning för redan utbildade elektriker med minst fyra års praktik av arbetet. Utbildningen sker på kvällstid två till tre gånger i veckan då eleverna och lärarna ”möts” på i den digitala lektionssalen på Teams.
– Det fungerar bra även för dem som vill fortsätta att jobba och studera parallellt. Det gör vissa, men utbildningen är CSN-berättigad och andra har gått ner i arbetstid under studierna, säger Jan Johansson.

Stort behov

Allt går inte att sköta på distans. I kursplanen ingår ett antal fysiska möten, två dagar åt gången, då vissa praktiska moment gås igenom.
Utbildningen där vi på Nercia är underleverantör till SKY sker på halvfart i ett år, vilket betyder att den första kullen elever kan ansöka om sin A-behörighet hos Elsäkerhetsverket nästa sommar. Och hösten 2021 startar en ny utbildningsomgång.
– Behovet är stort av auktoriserade elektriker. Allt mer i samhället elektrifieras och automatiseras. Allt från solceller och fastighetsautomation till laddstolpar till elbilar kräver elektriska installationer.

Fakta Auktoriserad elinstallatör

Studieort: Distans eller Trollhättan.

Längd: 24 veckor, studier på halvfart under ett år.

Omfattning: 120 YH-poäng.

Nästa kursstart: Hösten 2021.

Mål: Som auktoriserad elinstallatör kan du exempelvis jobba elinstallatörkonsult, auktoriserad elinstallatör – A, auktoriserad elinstallatör för regelefterlevnad eller elinstallatör med beslutanderätt.

Läs mer om utbildningen här!